Știri Radio Ujgorod – 26 septembrie

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Lecţii de Limba semnelor române pentru hipoacuzici vor fi incluse în noul sezon ‘Teleşcoala’ al canalului 2 al televiziunii publice din România. Emisiune de tradiţie, ‘Teleşcoala’ a debutat în grila TVR 2 la începutul anilor ’70 şi, timp de un deceniu, a fost urmărită de generaţii de elevi. ‘Teleşcoala’ a revenit, la TVR 2, în 16 martie 2020, odată cu instituirea stării de urgenţă cauzată de pandemie, care a închis şcolile.

De la declanşarea războiului din Ucraina, gândul de a ajuta ţara vecină s-a regăsit şi la ‘Teleşcoala’. Proiectul consacrat elevilor s-a extins şi, în fiecare zi de vineri, spaţiul alocat emisiunii ‘Teleşcoala’ a fost dedicat lecţiilor de limba română pentru refugiaţii ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre. Din 26 septembrie, lecţiile de limba şi literatura română vor alterna cu cele de matematică, de luni până joi, de la ora 15.30. De la ora 16.00, vor fi programate cursurile de limbi străine. ‘Teleşcoala’ va include în fiecare vineri lecţii de limba română pentru refugiaţii ucraineni.

2) Peste 100 de ucraineni din Bucureşti au participat la Târgul locurilor de muncă pentru refugiaţi, în amfiteatrul Universităţii Hyperion din Bucureşti. Domeniile în care s-au putut angaja cei prezenţi au fost atât tehnice, cât şi producţie sau servicii HoReCa. Scopul evenimentului a fost de a-l ajuta pe beneficiar să facă un pas spre o viaţă mai bună, a afirmat organizatorul, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom).

La mai bine de 200 de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom continuă susţinerea integrării refugiaţilor ucraineni. Locurile de muncă sunt ofertate de cinci angajatori din domeniile tehnic, HoReCa, producţie, dar şi de asociaţii şi companii private, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Târgul a urmărit să-i ajute pe refugiaţii din Ucraina să facă un pas spre o viaţă mai bună, mai independentă şi mai liniştită. Pe parcursul târgului punem la dispoziţie, în mod gratuit, traducători pentru română-ucraineană sau engleză- ucraineană, pentru a facilita interacţiunea refugiaţilor cu posibilii angajaţi, a afirmat Cătălina Cătuţi, coordonator proiect AIDRom response to the Ukrainian humanitarian crisis. Până acum, în cadrul proiectului AIDRom response to the Ukrainian humanitarian crisis sunt peste 1.500 de ucraineni care beneficiază de suport.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.