A fost marcat oficial debutul comercial al interconectorului de gaze naturale dintre Grecia și Bulgaria

Realizator: Cristian Bâcâin – La Sofia, a fost marcat, ieri, oficial debutul comercial al interconectorului de gaze naturale dintre Grecia și Bulgaria, care va ajuta statele din regiune să devină independente energetic față de Rusia. La eveniment au participat liderii politici din țările beneficiare, România fiind reprezentată de premierul Nicolae Ciucă, precum și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Gazele naturale care provin din Azerbaijan ajung în Grecia și Bulgaria, iar în viitor vor fi distribuite și la noi. Detalii în relatarea trimisului Radio România Actualități, Andrei Șerban.
Reporter: Andrei Șerban- Interconectorul dintre Grecia și Bulgaria va pune în valoare demersurile pe care România le-a făcut pentru a găsi noi surse de energie și pentru a găsi noi rețele de transport a gazelor naturale astfel încât să devină funcțional proiectul BRUA, pus la punct de țara noastră împreună cu Bulgaria, Ungaria și Austria. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că în momentul în care BRUA va deveni operațional, vom putea ajuta și Republica Moldova.
Nicolae Ciucă: Prin acest interconector practic se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA şi, totodată, ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova și Ucraina prin cantitățile de gaz care pot fi transportate prin aceste coridor.
Reporter: La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că proiectul interconectorului a fost susţinut de forurile europene încă de la început atât din punct de vedere politic, cât și financiar, după ce Sofia a suferit de pe urma deciziei Gazprom de a opri furnizarea de gaze naturale.
Ursula von der Leyen: Cu această conductă regulile jocului se schimbă. Regulile jocului se schimbă atât pentru Bulgaria, cât și din punctul de vedere al securității energetice a Europei, iar acest lucru înseamnă libertate, libertate față de gazul rusesc şi, într-adevăr, prin acest interconector se va putea acoperi integral cantitatea de gaze naturale de care are nevoie Bulgaria, iar aceasta este o știre importantă în aceste vremuri atât de dificile.
Reporter: La Sofia, premierul Nicolae Ciucă avut și o serie de întâlniri bilaterale cu președinții Bulgariei și Azerbaijanului și cu premierul elen./mnecula/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)