Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) O campanie de susţinere a copiilor ucraineni a fost lansată în România, de o corporaţie din Ucraina care produce şi distribuie bunuri de uz casnic şi produse de igienă. Prin campania ‘Support Ukrainians’, care a fost lansată deja în Croaţia, Lituania, Letonia şi Estonia, în magazine sunt amenajate rafturi cu produse ale companiei din Ucraina, cu scopul de a sprijini copii şi producători ucraineni. În colaborare cu firma parteneră din România, corporaţia va colabora cu UNICEF Ucraina şi le va direcţiona copiilor ucraineni sumele colectate din donarea a câte 30 de bani (circa 6 eurocenţi) pentru fiecare articol vândut.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a apreciat această campanie, deoarece le oferă românilor posibilitatea să-i sprijine pe copiii afectaţi de conflictul din acest stat. Potrivit diplomatului, cele mai recente date ale Procuraturii Generale a Ucrainei arată că 395 copii au fost ucişi şi aproape 800 au fost răniţi. El a menţionat că aproape 2.500 de facilităţi educaţionale din Ucraina au fost avariate şi aproape 300 dintre ele au fost total distruse. Potrivit oficialului, copiii au suferit de stres psihologic din cauza războiului, iar cetăţeni din Ucraina au fost nevoiţi să se refugieze din calea conflictului, dincolo de graniţele ţării, inclusiv în România. Prokopchuk şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Guvernul României şi cetăţenii ţării noastre pentru ospitalitatea faţă de refugiaţi şi pentru sprijinul acordat acestora.

2) Fundaţia „Inovaţii Sociale Regina Maria” a organizeat a noua ediţie a Galei Caritabile ‘Din Inimă pentru Viitor’. Tema evenimentului a fost ‘Imaginează-ţi pacea, apoi creeaz-o!’. Au fost scoase la licitaţie obiecte speciale, între care o gheată semnată a lui Cristiano Ronaldo, obiecte de artă realizate de marele actor şi caricaturist român Horaţiu Mălăele, de cunoscutul artist vizual Ion Anghel şi de alţi artişti români,

Prin strângerea de fonduri, Fundaţia va continua să acopere tratamentele medicale oferite pacienţilor români defavorizaţi, dar şi tratamente şi medicamente necesare pentru aproximativ 2.000 refugiaţi ucraineni, dintre care peste 40% sunt copii. Totodată, 200 de copii români vor primi acces la educaţie şi hrană adecvată zilnic, alături de cei 150 de copii ucraineni care au găsit în centrele de învăţământ ale fundaţiei un mediu sigur, cald şi primitor.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.