Reuniunea informală a liderilor europeni de la Praga este în plină desfăşurare

Realizator: Cătălin Gomboș – La Praga este în plină desfășurare reuniunea informală a liderilor europeni, la care se discută despre războiul din Ucraina, criza din energie și economie. Tema principală va fi însă plafonarea prețului la gazele naturale, idee susținută de unele state membre și respinse de altele. În contextul acestor discuții, președintele Klaus Iohannis a susținut că ar fi bine ca și România să pregătească un plan decent pentru economisirea energiei, așa cum procedează alte țări membre ale Uniunii. Corespondentul RRA în capitala Cehiei, Alina Stănuță, relatează.
Reporter: Este nevoie de măsuri mai hotărâte la nivel european pentru a reduce prețurile la energie, spunea președintele Klaus Iohannis, care aprecia că, deși au fost luate măsuri bune în această direcție, nu s-a reușit încă o reducere semnificativă a prețurilor la energie. Șeful statului a reiterat ideea unei separări a pieței gazului de cea a electricității și a menționat că este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri, nu doar pentru a depăși această iarnă, ci pentru a beneficia în perspectivă de energie suficientă și la prețuri accesibile pentru populație. În ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis nu exclude un plan decent de economisire a energiei.
Klaus Iohannis: Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent, nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap, cu măsură este probabil binevenit.
Reporter: Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis aprecia, în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, că toate criteriile au fost îndeplinite de țara noastră, iar săptămâna viitoare un corp de experți la nivel european vine în România tocmai pentru a verifica acest lucru.
Klaus Iohannis: Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite în special pe controlul la granițe, controlul migrației. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat.
Reporter: Liderii europeni, reuniți vineri la Praga pentru un summit informal al Uniunii Europene, vor aborda două teme importante: războiul din Ucraina și energia./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 octombrie)