Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut respectarea graniţelor ţării sale, după ce trei rachete lansate de Rusia spre Ucraina au intrat în spaţiul aerian moldovenesc

Realizator: Laurenţiu Văduva – Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut astăzi respectarea graniţelor ţării sale, după ce ieri trei rachete lansate de Rusia spre Ucraina au intrat în spaţiul aerian moldovenesc. Ea a denunţat acest incident pe care îl consideră a fi o încălcare flagrantă a spaţiului aerian şi a neutralităţii Republicii Moldova de către forţele armate ruse. În contextul acestui incident, analiştii de la Chişinău avertizează că Republica Moldova dispune de echipamente militare nefuncţionale şi duce lipsă de un sistem antiaerian. Mihaela Iorgu de la Radio Chişinău:
Reporter: Președinta Maia Sandu a calificat drept încălcare flagrantă a neutralității Republicii Moldova survolarea spațiului aerian național în zona regiunii transnistriene și a unor localități de pe malul drept al Nistrului, de către câteva rachete rusești pe traseul de atac asupra unor ținte din Ucraina. Totodată, șefa statului a spus în cadrul unui briefing că bombadarea și uciderea oamenilor nevinovați este încă o crimă de război comisă de Moscova în Ucraina.
Maia Sandu: Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și neutralității Republicii Moldova. Presiunile la care suntem supuși cresc cu fiecare zi. Bombardarea și uciderea oamenilor nevinovați este încă o crimă de război. Condamnăm cu fermitate aceste crime.
Reporter: Analiștii de la Chișinău atenționează că Republica Moldova dispune în prezent de echipamente militare nefuncționale și duce lipsă de un sistem antiaerian. Expertul în securitate, Alexandru Flenchea, spune că nu este de mirare că Republica Moldova nu a făcut investiții în tehnica militară, deoarece de mai bine de un sfert de secol după terminarea Războiului Rece, Europa a trăit în pace. Un alt expert de la Chișinău, Ion Leahu, crede că astfel de atacuri ale forțelor ruse s-ar putea repeta în orice moment și în aceste condiții autoritățile ar trebui să aibă grijă de crearea condițiilor pentru adăpostirea populației în caz de atac aerian./azamfir/gpodea

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 octombrie)