Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) România este mai bine pregătită pentru a primi refugiaţi din Ucraina, dar în prezent nu există semnale că s-ar înregistra o creştere a numărului acestora, a declarat, la Suceava (nordul României), secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. El şi-a exprimat speranţa că situaţia din Ucraina, în contextul conflictului armat declanşat de Rusia, se va îmbunătăţi, dar nu există certitudini în ceea ce priveşte evoluţia în următoarea perioadă.

N-am văzut semne care să arate o creştere neapărat, dar ce se întâmplă în Ucraina oricând poate să genereze astfel de valuri. Dacă va creşte din nou numărul refugiaţilor, există toată pregătirea, cum a fost şi la începutul crizei, a spus Arafat. Acum suntem şi mai bine pregătiţi, pentru că au fost aduse materiale suplimentare. Sunt în stocurile de la UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi), care au fost realizate la cererea noastră, materiale mai multe de cazare şi de cazare temporară, de centre de tranzit. Noi sperăm să nu se întâmple ce-am văzut la început, cu un număr foarte mare, dar, bineînţeles, nimeni nu ştie cum poate să evolueze situaţia acolo, aşa că de pregătit ne pregătim continuu şi suntem mai bine pregătiţi decât am fost chiar la început. Şi la început reacţia a fost una bună, aşa că noi ne aşteptăm să putem să facem faţă şi pentru alte provocări, dacă apar,  a subliniat Arafat.

Pe de altă parte, el a spus că nu există riscuri de securitate în cazul hub-urilor europene pentru ajutoare umanitare destinate Ucrainei, deoarece este vorba despre materiale civile. Este un hub care funcţionează sub protecţia civilă europeană. Acum a fost prelungit până în luna martie 2023 şi poate fi prelungit oricât este nevoie. Prin la hub-ul din Suceava au trecut deja peste 240 de camioane cu donaţii din Franţa, Italia, Grecia, Austria, a adăugat Arafat.

2) Republica Moldova a trimis în Ucraina 17 camioane cu ajutoare umanitare, care urmează să ajungă la Odesa, pentru ca apoi să fie repartizate în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a transmis Radio Chişinău. Ajutoarele sunt în valoare de aproximativ un milion de euro. Autorităţile moldovene au trimis în Ucraina alte 22 de camioane cu ajutoare umanitare pentru cetăţenii ucraineni.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional