În Ungaria, pedagogii au protestat şi vineri

În mai multe şcoli şi grădiniţe pedagogii au protestat şi vineri, şi au continuat şi mişcările pentru atragerea atenţiei asupra situaţiei cadrelor didactice. Guvernul a anunțat cea mai mare creștere salarială din toate timpurile, salariul mediu al profesorilor este de așteptat să fie de 777.000 de forinţi brut până în 2025.
În mai multe locuri din ţară au fost organizate greve şi demonstraţii pentru a atrage atenţia asupra situației salariale a lucrătorilor din învățământul public. În capitală, vineri dimineață a avut loc un flashmob în Piaţa Széll Kálmán şi o demonstrație în Piaţa Móricz Zsigmond, în timp ce studenții au format un lanț viu la Debrecen și Tiszaújváros, iar profesorii au protestat prin greve în mai multe instituții de învăţământ din capitală și în zonele rurale, de exemplu la Kecskemét, Tata, Zalaegerszeg, Győr și Pécs. Organizaţiile sindicale ale profesorilor au solicitat degrevarea de normă didactică şi creşterea salariilor.
Şeful de Cabinet al premierului, Gergely Gulyás, a anunţat joi că salariile celor care lucrează în învățământ vor fi majorate într-o măsură mult mai mare faţă de angajamentul asumat anterior de Guvern. De îndată ce se va ajunge la un acord cu Comisia Europeană privind fondurile UE, Guvernul va efectua cele mai importante creșteri salariale din toate timpurile: salariile profesorilor vor fi majorate cu 20,8% în 2023, cu 25% în 2024 și cu încă 29%-30% în 2025. Potrivit lui Gergely Gulyás, ca urmare a creșterilor, salariul mediu brut al profesorilor va fi de 777.673 de forinţi./rganciu/denisse
https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/10/14/penteken-is-tuntettek-az-oktatasert