RADOR : Conferința internațională media de la Oradea, lucrări pe secțiuni

Jurnaliști, profesori și cercetători, reuniți la la Oradea, între 14 și 15 octombrie 2022, la conferința internațională  „Mass-media în post comunism: moștenire evoluție tendințe”, ediția a VII-a, dezbat o temă plină de provocări – „Jurnalismul  – știință, profesie, ocupație sau hazard?”.

După lucrările în plen, conferința a continuat în timpul după-amiezii, cu două secțiuni în format fizic și două online. Vom enumera câteva dintre temele cele mai interesante prezentate.

Bogdan Oprea, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, a abordat un subiect care pune la grea încercare presa din toată lumea, „Fact-checkerii, necesitate sau anomalie a mediului informațional? O perspectivă din interiorul profesiei”, în timp ce Oana Maria Călin Lipănescu, de la aceeași facultate, a propus un unghi nou de abordare, „Jurnalistul ca antreprenor în România”.

Eugen Istodor Berceanu, Departamentul Științe ale Comunicării, Facultatea de Litere,

Universitatea București, a schimbat perspectiva mergând spre „Ipostazele umorului și publicului său în mass-media românească”.

Florin Ciucaș, redactorul șef al săptămânalului „Bihoreanul”,  a vorbit despre „Jurnalistul român după trei decenii de „presă liberă”. Cum a devenit a patra putere în stat sora vitregă a celorlalte trei”. Florin  Ardelean, Universitatea din Oradea,  a evocat perioada imediat postrevoluționară,  cu tema „Profesiunea de jurnalist și chinurile facerii în Bihor”. De la aceeași universitate, Ioan Laza -„Secretariatul de redacție, centrul nervos al instituției media: a fi sau a nu fi” -, Carmen Ungur Brehoi – „Începuturile presei libere în Bihor: amatorism, oportunitate și impostură”, Irina Mihaela  Pop – „Nevoia de dublă specializare pentru a vorbi cu sens în social media. Studiu de caz: Refugiații din Ucraina”.

Lucian Vasile Szabo, de la Universitatea de Vest din Timișoara, a vorbit despre

„Jurnalismul românesc actual și problema culegerii de informații”, în timp ce Carmen Ionescu, manager Agenţia de presă RADOR, Radio România, a analizat tema

„Cariere postrevoluţionare în mass media. Exemplul Rador”.

Pentru următoarele două ediții ale conferinței, profesorul Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, a propus temele „Mass-media, subiect sau obiect al cercetării științifice” și „Dimensiunea de gen în mass-media din România”.

RADOR (14 octombrie)