Agențiile ONU din România serbează 77 de ani de la semnarea Cartei de înființare și se angajează să își continue sprijinul pentru refugiații din Ucraina

Agențiile Organizației Națiunilor Unite sărbătoresc astăzi 77 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Națiunilor Unite. Anul acesta aniversarea este umbrită de războiul din Ucraina care a izbucnit exact cu 8 luni în urmă.

Pe măsură ce sute de mii de refugiați au intrat pe teritoriul României în primele zile ale crizei, agențiile Națiunilor Unite s-au mobilizat pentru a sprijini autoritățile naționale în răspunsul oferit refugiaților, împreună cu comunitățile locale și numeroase organizații ale societății civile, continuând în același timp programele pe termen lung în România.

În 1945, reprezentanți ai 50 de state s-au reunit la Conferința de la San Francisco pentru a redacta Carta Națiunilor Unite. Organizația Națiunilor Unite a luat ființă oficial la 24 octombrie 1945, odată ce Carta a fost ratificată de majoritatea statelor semnatare.

De ziua Națiunilor Unite, reafirmăm angajamentul UNICEF de a depune toate eforturile necesare alături de Guvernul României, agențiile ONU, autoritățile locale și județene, parteneri din societatea civilă pentru ca niciun copil din România să nu fie lăsat în urmă și pentru ca drepturile fiecăruia să fie realizate. Toți copiii trebuie să beneficieze de servicii esențiale, educație incluzivă de calitate și protecție. Deoarece 41,5% dintre copiii din România sunt în continuare expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, trebuie să ne consolidăm răspunsul comun pentru a aduce soluții la problemele structurale care afectează viețile copiilor și viitorul României”, a spus Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Situația actuală a refugiaților din întreaga lume, inclusiv din România, ne reamintește necesitatea eforturilor colective pentru protecția celor mai vulnerabile persoane care fug de război și persecuție. În sprijinul răspunsului național condus de Guvernul României, UNHCR conduce mecanismul de coordonare inter-agenții care include agențiile ONU și partenerii din societatea civilă. UNHCR își consolidează asistența pentru refugiații găzduiți în România, având în vedere în special iarna grea care se apropie„, a declarat Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR în România.

Șocurile induse de pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au accentuat vulnerabilități structurale ale economiei României, îngreunând creșterea și prosperitatea acumulate de țară în ultimele două decenii. Decidenții trebuie să echilibreze cu atenție măsurile din partea cererii și a ofertei pentru a face față crizei și a realiza potențialul României. În ceea ce privește cererea, eforturile de consolidare fiscale rămân critice, alături de un sprijin mai bine direcționat către grupurile vulnerabile. Din punct de vedere al ofertei, decidenții trebuie să atenueze constrângerile cu care se confruntă pieţele forţei de muncă şi energie, precum şi reţelele comerciale. Marcând cei 30 de ani de parteneriat cu România în acest an, Banca Mondială va continua să ofere sprijin Guvernului României pentru a ajuta țara să traverseze crizele actuale și să progreseze către un model economic mai sustenabil, incluziv și verde”, a spus Anna Akhalkatsi, Manager de Țară pentru România și Ungaria, Banca Mondială.

“Acest an s-a dovedit a fi o provocare pentru întreaga regiune, însă OIM România, donatorii săi și ONG-urile partenere au intervenit și și-au extins activitățile pentru a putea furniza o gamă largă de servicii adaptate de asistență persoanelor care se refugiază din Ucraina, de la transport în condiții sigure la distribuirea de articole vitale și la înlesnirea accesului la locuințe, și servicii de sănătate și de sănătate mintală și educație. OIM a valorificat experiența organizației în furnizarea de asistență integrată persoanelor migrante pentru a promova includerea refugiaților și a resortisanților țărilor terțe în noile comunități și pentru a veni în completarea eforturilor autorităților ca răspuns la această criză”, a spus Mircea Mocanu, Șeful Biroului OIM România.

Doamna Caroline Clarinval, Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Șefa Biroului OMS în România a afirmat că singura alternativă pe care o avem în fața ororilor războiului este pacea: ‘‘Cu șaptezeci și șapte de ani în urmă, națiunile lumii s-au întrunit și au stabilit că nu există decât un remediu pentru boala războiului: pacea. Cu ocazia acestei aniversări speciale, avem trei mesaje esențiale pe care Organizația Mondială a Sănătății dorește să le transmită: în primul rând trebuie să consolidăm sprijinul acordat cetățenilor din Ucraina. Acest lucru presupune și pregătirea propriului nostru sistem de sănătate pentru a răspunde nevoilor cetățenilor români și ale refugiaților ucraineni. Mulțumim românilor, voluntarilor și guvernului pentru incredibila lor solidaritate și pentru sprijinul continuu arătat în aceste opt luni.

În al doilea rând, pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, iar cazurile de gripă sunt, de asemenea, în creștere. Virusurile continuă să circule și afectează mult prea multe persoane. Trebuie să fim pregătiți pentru a face față presiunii crescute a afecțiunilor respiratorii în această toamnă și iarnă și să-i protejăm pe cei mai vulnerabili.

În al treilea rând, nu trebuie să lăsăm garda jos, ci să continuăm eforturile pentru a fi mai bine pregătiți în fața următoarele urgențe de sănătate. Nu putem permite ca o nouă criză să pună în pericol câștigurile greu obținute, de îmbunătățire a sănătății oamenilor și de protejare în fața urgențelor. În definitiv, totul se rezumă la un singur lucru: sănătatea. Dacă suntem sănătoși, ne putem implica în multe alte activități și putem face lucrurile pe care ni le dorim”, a concluzionat Dr. Clarinval.

Contacte media:

Gabriela Leu, UNHCR, Tel: 0722 212 097, Email: leu@unhcr.org

Andreea Popescu, WHO, Tel: 0723 657 719, Email: popescut@who.int

Ioana Irimia, World Bank, Tel: 0745 984 999, Email: iirimia@worldbank.org

Lucian Știrb, IOM, Tel: 0747 223 993, Email: lstirb@iom.int

Cătălin Pruteanu, UNICEF, Tel: 0726 107 799, Email: cpruteanu@unicef.org

###

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre UNHCR

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, conduce acțiunile internaționale de protecție a persoanelor forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Oferim asistență care salvează vieți, cum ar fi adăpost, hrană și apă, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur pe care să-l numească acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, ne străduim să ne asigurăm că apatrizilor li se acordă o cetățenie.

Pentru mai multe informații despre UNHCR și munca noastră, pe Facebook și Twitter. Pentru cele mai recente date, vizitați Data Portal.

Despre OMS

Înființat în 1991, Biroul OMS România mobilizează și oferă expertiză tehnică în multe  domenii și arii de sănătate, promovând sănătatea și bunăstarea pentru toți.

OMS s-a implicat în consolidarea asistenței primare și în promovarea accesului echitabil la servicii de sănătate esențiale pentru toți, investind în îngrijirea mamei și a copilului, inclusiv în planificarea familială, sprijinind asistența medicală, sănătatea mintală, imunizarea, precum și prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile. În urma izbucnirii războiului din Ucraina, OMS sprijină Guvernul României în răspunsul la criza umanitară și în creșterea accesului la serviciile de sănătate pentru refugiați.

Biroul de țară oferă sprijin Ministerului Sănătății și Guvernului României în contextualizarea politicilor de sănătate, îmbunătățind sănătatea populației și măsurile de răspuns la urgențele medicale.

Pentru mai multe informații despre OMS și activitatea noastră, urmăriți-ne pe Facebook, Instagram și Twitter.

Despre OIM

Înființată în 1951, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) este principala organizație interguvernamentală din domeniul migrației. OIM lucrează îndeaproape cu parteneri guvernamentali, interguvernamentali și non-guvernamentali pentru a asigura gestionarea umană și adecvată a migrației în scopul promovării cooperării internaționale în aspecte care țin de migrație și pentru a asista în identificarea soluțiilor practice în materie de migrație și pentru a oferi asistență umanitară migranților.

OIM și-a început activitatea în România în 1992 și oferă un răspuns cuprinzător pe teritoriul întregii țări nevoilor umanitare ale migranților, ale persoanelor strămutate intern, persoanelor care revin în țara gazdă, dar și comunităților găzduitoare prin asistență umanitară directă, informare și consiliere, activități de integrare și o serie de alte eforturi. Pentru mai multe informații despre IOM în România accesați site-ul nostru, Facebook, Instagram și Twitter.

Despre Banca Mondială

Banca Mondială face parte din Grupul Banca Mondială. Cu 189 de țări membre, experți din peste 170 de țări și birouri în peste 130 de locații, Grupul Banca Mondială lucrează în toate domeniile majore de dezvoltare, concentrându-se pe soluții durabile care reduc sărăcia și generează prosperitate pentru întreaga societate.

Banca Mondială este prezentă în România din 1991. Prin Cadrul de Parteneriat cu Țara (CPF) pentru anii fiscali 2019-2023, Banca Mondială sprijină eforturile României de a accelera reformele structurale și convergența cu Uniunea Europeană. Sprijinul oferit în această perioadă are ca obiectiv general consolidarea instituțiilor publice din România și vizează promovarea reducerii sărăciei și încurajarea prosperității prin intermediul a trei piloni: (i) Egalitatea de șanse pentru toți; (ii) Dezvoltarea și competitivitatea sectorului privat; și (iii) Reziliența la șocuri. Află mai multe și urmărește-ne pe Facebook.

RADOR – 24 octombrie