Tratatul de la San Lorenzo

Context

    Pe data de 27 octombrie 1795, Statele Unite ale Americii și Regatul Spaniei au semnat Tratatul de la San Lorenzo, prin care cele două părți și-au rezolvat disputele teritoriale și au oferit Statelor Unite dreptul de a exporta mărfurile pe râul Mississippi și prin portul New Orleans, aflate în acel moment sub controlul Spaniei. Documentul s-a intitulat în epocă  Tratatul Pinckney, după numele celui care a negociat înțelegerea în numele Statelor Unite.  Tratatul a rămas în istoria Statelor Unite ca un succes diplomatic de proporții.

    

 

 

 

Independența americană și negocierea spaniolo-americană

   Pe 4 iulie 1776 a fost ratificată Declarația de Independență prin care Statele Unite își declarau independența față de metropolă (Marea Britanie) și au început o companie de extindere și consolidare teritorială. Din 1789, Spania a încercat să țină la nivel cât mai mic activitatea comercială a Statelor Unite la frontierele sale, alături de interdicția de a folosi fluviul Mississippi pentru a transporta mărfurile.  Până și în zilele noastre, Spania și Statele Unite negociază pentru anumite teritorii care fac parte din statul Alabama și fluviu, însă negocierile stagnează de multă vreme. La finalul secolului al XVIII-lea, Guvernul spaniol nu a fost interesat să dea curs cererilor de negociere venite din partea Statelor Unite, dorind să își mențină supremația. În timpul Revoluției Franceze, între 1793 și 1794, Spania și-a modificat interesele, intrând în război, alături de alte țări europene cu Franța, care trecea prin conflictele interne.

     Între timp, diplomația a fost  ocupată cu negocierile cu britanicii, astfel că diplomatul american John Jay a mers la Londra, pentru a negocia un tratat cu britanicii. Guvernul spaniol a considerat acest lucru ca o încercare a americanilor și britanicilor de a-și extinde influența asupra coloniilor spaniole, în general, și să conlucreze pentru a pune presiune pe coloniile spaniole din America de Nord. Pentru a întâmpina o viitoare problemă, Manuel de Godoy, primul-ministru al Regatului Spaniei a trimis un emisar pentru a negocia direct cu Statele Unite. Președintele George Washington l-a însărcinat pe Thomas Pinckney, din Carolina de Sud, care reprezentat Statele Unite în Marea Britanie, să inițieze o negociere cu reprezentantul Spaniei.

Negocierea cu Spania

Thomas Pinckney

   Pinckney a ajuns în Spania în 1795 și a inițiat negocierea de pe picior de egalitate, pentru început, deși era la curent cu știrile internaționale (Spania suferise înfrângeri militare în confruntările în care era antrenată, lucru care a determinat slăbirea poziției acesteia).  Pe lângă acest lucru, Spania nu mai dispunea de nave de comerț europene pentru a derula operațiuni comerciale cu Louisiana. În timpul negocierilor, Godoy a acceptat să le ofere americanilor reperul geografic paralela de 31 de grade, cu dreptul de a se stabili aproape de granița cu Florida și de a face comerț fără taxe, pe râul Mississippi. În schimb, primul- ministru Godoy a cerut Statelor Unite să intre într-o alianță cu Spania, lucru care a fost refuzat de Pinckney.  După mai multe încercări, negocierile au intrat în impas, iar Spania a cerut ulterior ca toți comercianții americani să plătească taxe în momentul în care traversează prin New Orleans. Solicitarea a înfuriat partea americană, care a amenințat că părăsește negocierea fără semneze tratatul. Pe data de 26 octombrie, Pinckney s-a retras de la negociere iar a doua zi, pe 27 octombrie, Godoy a revenit, anunțând că este de acord cu condițiile Statelor Unite,  iar cele două părți au ratificat tratatul de la San Lorenzo.  Ulterior, Statele Unite și Spania vor intra într-un război, între aprilie-decembrie 1898.

          Deznodământul acestui tratat a fost faptul că americanii nativi (indienii) au avut și mai mult pozițiile slăbite, întrucât creșterea influenței Statelor Unite a dus și la extinderea pretențiilor teritoriale ale acestora, în defavoarea amerindienilor de pe continentul extraeuropean. (Autor: Alexandru Balaci)


Bibliografie

https://history.state.gov/milestones/1784-1800/pickney-treaty

https://2001-2009.state.gov/r/pa/ho/time/nr/90612.htm

https://www.britannica.com/event/French-revolutionary-wars/Campaigns-of-1794

https://www.britannica.com/place/Spain/The-French-invasion-and-the-War-of-Independence-1808-14

https://www.britannica.com/event/French-revolutionary-wars/Europe-during-the-Revolutionary-years

https://www.britannica.com/event/French-revolutionary-wars/Campaign-of-1792