Carnea de vită este tot mai puțină și mai scumpă

Carnea de vită este tot mai puțină și mai scumpă, spun producătorii din județul Giurgiu. S-a ajuns în această situație pentru că în ultimii ani au crescut cheltuielile de producție, furajele s-au scumpit, iar turmele de bovine au scăzut semnificativ. Corespondenta RRA, Marcela Petcu, transmite:

Reporter: Crescătorii de bovine anunță prețuri mai mari, chiar și cu 30% pentru kilogramul de carne de vită. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este și seceta din acest an, din cauza căreia furajele au fost puține și scumpe.

În plus, foarte mulți dintre crescătorii de bovine au fost nevoiți să-și vândă animalele la abator încă din vară, pentru că nu au mai găsit iarbă pe pășuni, iar furajele s-au găsit cu greu. În ceea ce privește carnea de vită de Angus, căutată pentru savoare și prospețime, prețul a crescut la 45 de lei kilogramul, spun producătorii.

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Giurgiu spun că scumpirile sunt justificate, atâta timp cât crescătorii de bovine au costuri mai mari cu întreƫinerea și îngrijirea animalelor, dar și cu forța de muncă și, în plus, trebuie să le rămână o mica rezervă pentru a-și putea continua activitatea./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie