Dincolo de simbolistica propriu-zisă, de marcarea graniţei dintre toamnă şi iarnă, viaţă şi moarte sau sărbătoare şi superstiţie, Halloween-ul este o extraordinară ocazie de distracție și voie bună atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, mai puțin reticenți la așa-zisele „sărbători împrumutate”. Originile sărbătorii din 31 octombrie se leagă de vechiul festival celtic Samhain. Celții, locuitorii de acum 2000 de ani din zonele engleză şi franceză, sărbătoreau noul an la 1 noiembrie şi credeau că, la puntea dintre ani, morţii se întorceau pe pământ. Pentru a marca evenimentul, preoţii înălţau focuri în care sacrificau animale şi grâne, în timp ce oamenii din popor purtau costume din piele şi capete de animale. Așa se face că și în zilele noastre, atmosfera sărbătorii se reflectă în costume de monştri şi decoraţiuni înspăimântătoare. Cu toate că nu este o sărbătoare neaoșă, Halloween-ul își face simțită prezența încă din primele zile ale lunii octombrie în magazine, vitrinele fiind înțesate de dovleci, păianjeni, stafii sau alte personaje malefice. Oricât de incomodați am fi de preluarea poate nejustificată a evenimentului în sine, este aproape inevitabil să nu ne gândim la decorarea propriei locuințe în spiritul (nu spiritele) acestei sărbători. Prilejul de a ne bucura, distra și a râde alături de cei dragi ar trebui să primeze în fața oricăror orgolii. Și trebuie să recunoaștem că Halloween-ul poate fi oricum, însă nu și lipsit de farmec!

(Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

Idei creative pentru un Halloween „mortal”
Cu toate că, de cele mai multe ori, este bine să optăm pentru simplitate atunci când începem să amenajăm, mai ales cu ocazia sărbătorilor, micile proiecte DIY (Do It Yourself) se dovedesc a fi mult mai atractive și interesante, angrenând toți membrii familiei și devenind un nou mod plăcut de a petrece timpul alături de cei dragi. Decorațiunile pe care le putem confecționa noi înșine aduc o imensă satisfacție „artizanului”, măgulindu-i puterea creatoare. Sunt, într-adevăr, puse la grea încercare imaginația, fantezia, răbdarea și atenția, dar efortul va fi intens răsplătit. De la ideile cu clasicii dovleci luminaţi şi fantome realizate cu ajutorul unui cearşaf la unele mai năstruşnice, precum buchete cu ochi sau „creier” la borcan, „oferta” de Halloween este practic nelimitată. Pentru a avea casa gata de o petrecere tematică de Halloween, putem începe cu niște ghirlande ușor de realizat din hârtie creponată neagră sau portocalie. De asemenea, se pot face ghirlande din hârtie decupate în forme de vampiri sau de lilieci. Strângeți materie primă din curte sau de pe stradă – frunze, nuielușe, conuri de brad sau ghinde și castane – și realizați niște aranjamente autumnale – nu trebuie să fie nimic prea elaborat, ba, din contră, cu câteva elemente simple veți obține un rezultat cu un touch unic de hand-made, al cărui efect este garantat. Căutați prin casă haine sau cârpe vechi, de preferat albe, din care să faceți niște fantomițe drăgălașe, sau cumpărați pistoale cu lipici cald și spray-uri cu vopsea în diverse culori – negru, portocaliu, auriu – cu care să colorați diverse materiale, servețele, fețe de masă, huse, pentru a le aduce în tematica de Halloween.
* Cel mai simplu lucru pe care îl puteți face este să decupați un stol de lilieci pe care să-i împrăştiați prin toată casa: înfipţi în scobitori, lipiţi de canapea sau adunaţi în jurul candelabrului. Pentru asta, aveți nevoie de hârtie neagră, foarfecă, scobitori sau bețe de frigărui.
* Dacă aveți o uşă din sticlă, imprimați color fotografia unei mâini în mărime naturală, decupați-o cu grijă şi lipiți-o de geamul sticlei, astfel încât să pară că în camera alăturată o stafie s-a hotărât să facă o vizită.
* Nu puteam să ocolim dovlecii, aşa că iată-i în toată splendoarea lor, gata să vă decoreze casa de Halloween. Un mic twist pe lângă faptul că îi ciopliți: adaugă şi o lumânare în interior, vor arăta chiar şi mai spectaculos în întuneric. Următorul truc: după ce ați cioplit o expresie malefică, puneți-o în valoare cu ajutorul gheţii carbonice. Efectul misterios obţinut cu norul de fum trebuie neapărat surprins în poză. Încheiem seria dovlecilor cu ultima idee dedicată în special copiilor: cioplirea lor poate duce la mici accidente, așa că pictarea lor ar fi o soluţie mult mai sigură și mai potrivită. Vă puteți inspira din estetica Dia de los Muertos, un stil de ilustraţie mexican. În loc să sculptați dinții cu un cuțit (ceea ce uneori este destul de dificil), folosiți scobitori pentru a-i oferi un zâmbet malefic de neegalat.
* Sigur prin căutările dvs. ați găsit nişte botine sau cizme cu vârf ascuţit ceva mai vechi, demodate sau chiar rupte. E timpul să le ştergeți de praf (sau le puteți lăsa ca atare), să adăugați o mătură, o cataramă, un bileţel cu mult umor şi să le puneți în faţa uşii.
* Creierul este un alt laitmotiv al Halloween-ului pe care îl puteți expune cu ajutorul … murăturilor. Într-un borcan cu zeama de la ardei roşii expuneți o bucată mare de conopidă şi lipiți de borcan o etichetă care să nu lase semne de întrebare.
* Şi în grădină puteți improviza idei năstruşnice! Induceți ideea că cineva stă ascuns în mormanul de frunze, cu ajutorul unei măşti de gaze aşezate ostentativ în capul unei grămezi de frunze de lungimea unui om. Puteți amplasa în copaci ciori de jucărie sau chiar şi hârtie igienică. Cu ajutorul a câţiva metri de hârtie neagră decupată sub formă de monştri şi a unor beţe, puteți fixa figurine înspăimântătoare în toată curtea. Dacă aveți un apartament, nu pierdeți ocazia de a agăţa o coroniţă terifiantă de uşă şi a pune un preş tematic. Ușile de intrare de culoare verde, de exemplu, se pot transforma cu ușurință în monstrul lui Frankenstein sau chiar în simpaticul personaj Bob de la „Monsters Inc.” Ușile albe pot deveni mumii și așa mai departe.
* Cu bucăţi de vată care să aducă a pânză de păianjen, puteți „îmbrăca” un candelabru sau o aplică închisă la culoare, astfel încât să dea impresie de casă veche. Lăsați bucăţile să atârne, pentru un efect şi mai artistic.
* Familia Adams este o temă populară de Halloween. Invitați-l pe vărul Itt acasă cu ajutorul unui mop. Nu trebuie decât să desprindeți pămătuful de tub şi să-l personalizezi cu ajutorul unor ochelari sau al unei pălării și apoi să-l lăsați să atârne într-un colţ al casei.
* Celebra „pungă cu pungi” sigur conţine o mulţime de exemplare albe sau portocalii, din hârtie. Desenați pe ele cu o cariocă neagră expresii malefice și lăsați-le la vedere.
* Mumiile erau tot ce lipsea din peisaj … așa că le puteți aduce şi pe ele cu ajutorul unor borcane „bandajate”, de care să lipiți ochii pictaţi. De altfel, cu ajutorul bandajelor puteți transforma orice vă doriți într-o mumie: sticle, dovleci sau conserve.
* Cu câteva bucăţi de hârtie, adeziv, foarfecă şi carioca, puteți decora pereţii cu ghirlande cu fantome cu diferite expresii. Dacă vă țin nervii, puteți alătura fantomelor şi monştri sau păianjeni.
* „Împrumutați” ochiul unui animal de pluş pe care apoi i-l puteți coase la loc şi aşezați-l într-o floare, pe care s-o scoateţi apoi în evidenţă. Cu siguranţă, cei dragi se vor speria la o privire mai atentă.
* Departe gândul că animalele ar fi de decor, dar prezenţa lor poate schimba cu totul atmosfera casei. Imbrăcați câinele într-o fantomă, cu ajutorul unei lenjerii de pat de culoare albă. Găuriți-o în dreptul feţei şi aveți grijă ca patrupedul dvs. să nu se împiedice într-un cearşaf prea lung.
* Așezată cu ingeniozitate, pânza de păianjen artificială poate personaliza atmosfera din casă și poate contribui la crearea unui decor de Halloween original. În funcție de impactul pe care doriți să-l aibă decorul de Halloween, puteți alege o pânză din fetru țesut rar, puteți construi una din nailon sau sârmă plușată sau puteți înlocui clasica pânză de păianjen artificială cu decorațiuni de perete realizate din pânză de sac, perfecte pentru un decor înfricoșător autentic dar, totodată, subtil și elegant.
* Puteți lipi un șervețel pe o sticlă, apoi să desenați pe acel șervețel gura și ochii unei fantome și veți obține un efect neașteptat.
* Îmbrăcați borcanele în hârtie igienică sau în pansamente, și desenați pe ele ochi și gură, unele cât mai hâde și ciudate, iar efectul obținut va fi unul înfricoșător.
* Puteți decupa hârtie neagră în formă de monştri şi apoi s-o lipiți de geam, puteți apune o păpuşă pe care s-o machți sinistru ca şi cum ar sta la pândă lângă fereastra sau puteți atârna decoraţiuni în dreptul ferestrei, precum vrăjitoare sau insecte.
* O cutie de carton poate deveni Frankenstein, cu puţină inspiraţie la desen, sau chiar o piatră funerară.
* Capetele de păpuşi pot fi băgate în borcane sau lipite de alte obiecte, precum un platou de prăjituri
* Oglinzile pot fi mânjite cu propriile amprente anterior colorate cu ruj
* Luminile sunt importante de Halloween, pentru că ele fac tot deliciul amenajării la lăsarea întunericului. Nu vă bazați însă pe cele centrale, ce provin de la plafoniere, căci nu vor face altceva decât să strice întreaga atmosferă. Realizați felinare cu ajutorul lumânărilor şi a dovlecilor, a borcanelor, a ghirlandelor de lumini pe care puteți amplasa diverse figurine sau a veiozelor pe care lipiți monştri decupaţi.
* Chiar dacă articolul este dedicat decorării de Halloween, atmosfera nu va fi aceeaşi dacă nu vă costumați şi dvs. Spre deosebire de ornamente, costumul nu trebuie să fie neapărat înspăimântător. Puteți încropi unul, cu o rochie şi o eşarfă, ambele neapărat roşii, alături de un coşuleţ de merinde. Inspirați-vă mai ales din personajele de filme, înlocuind elementele pe care nu le dețineți cu unele mai haioase și mai năstrușnice.
* Puteți crea un spectacol înfiorător chiar de la intrarea în locuinţă. Aveți nevoie de câteva ghivece cu pământ şi câteva mâini din plastic, de care ați ataşat unelte de grădinărit. Rezultatul? Un spectacol înfiorător care nu va fi uitat curând.
* Luminați-vă încăperea cu câteva lumânări puse în corpuri de iluminat festive, realizate din cutii de alimente. Alegeți recipiente care să se găsească într-o varietate de forme şi mărimi. Dezlipiți etichetele şi cu un obiect ascuţit faceți diferite desene. Aşezați lumânările în diverse locuri şi veți vedea cum casa se va umple de un aer de sărbătoare.
* Pictați o parte din becurile din casă în portocaliu și veți obține o atmosferă înspăimântătoare. Dacă aveți abajururi, puteți adăuga tot felul de figurine tematice pentru a crea siluete. O vrăjitoare, un păianjen sau o pisică, spre exemplu. De asemenea, puteți folosi paharele obișnuite, pe care le puteți picta cu diverse modele de Halloween.
* Îmbrăcați pernele de pe canapea în huse albe, pe care desenați două buline negre pe post de ochi, și iată, aveți (încă) o fantomă în casă.
* Cumpărați dulciuri – bombone, jeleuri negre și portocalii pe care le puneți în boluri de sticlă și aveți un candy-bar gata de petrecerea de Halloween. Tot pentru candy-bar, alegeți niște borcane mai mari, în genul celor de limonadă, în care puneți sucuri sau cocteiluri în diverse culori – roșii, vezi, galbene, în așa fel încât să semene cu substanțele de laborator, iar pe post de pahare, niște eprubete mai mari.
* Cei mai îndrăzneți, care au brad de Crăciun artificial, alb, îl pot decora în negru și portocaliu, atârnând în el mici tărtăcuțe, portocale și nuci vopsite cu spray auriu sau negru.
* Din hârtie neagră puteți face niște coifuri-pălării de vrăjitoare pe care să le atârnați prin casă, pe care invitații chiar le pot purta și se pot costuma de Halloween cu aceste accesorii.
* Realizați din sârmă subțire pânze de paiănjen, pe care să le puneți pe rafturile bibliotecii. Necesită mai multă migală, dar efectul e garantat.

(Photo by JIM WATSON / AFP)

Idei creative pentru o petrecere reușită de Halloween
Orice sărbătoare este o ocazie excelentă de a-i reuni pe cei dragi, a redecora casa și a petrece timp împreună. Nu o fi Halloween-ul o sărbătoare românească sau cu o lungă tradiție și istorie (cel puțin, nu la noi), dar de ce să nu profităm de fiecare oportunitate care ni se oferă pentru a ne distra și a ne binedispune, mai ales în aceste vremuri complicate? Puteți alege între o cină specială cu familia sau o petrecere tematică cu cei mai apropiați prieteni.

(Photo by Mark RALSTON / AFP)

Alegerea unei tematici de Halloween și invitații
În primul rând, tematica petrecerii este stabilită de invitațiile pe care le trimiteți. Astfel vă faceți cunoscute și așteptările, dar și cum ar trebui să se pregătească fiecare invitat. Dacă duceți lipsă de inspirație pentru cea mai reușită petrecere halloween-iană, iată câteva tematici interesante pe care le puteți folosi:
• Nelipsitul dovleac – Puteți face chiar și un concurs de decorare a dovleacului, meniul să fie alcătuit din preparate pe bază de dovleac, iar decorul să fie și el portocaliu sau legat de dovleac;
• Casa părăsită – O tematică mai înfricoșătoare, dar care poate fi foarte distractivă
• Scena crimei – Tot din zona mai întunecată face parte și această tematică des întâlnită – folosiți roșu inclusiv în preparate (sosuri, siropuri etc.), în cocktail-uri (Bloody Mary cu vodka și suc de roșii)
• Tărâmul dulciurilor – Dacă vreți totuși o temă mai veselă și pozitivă, folosiți acadele, bomboane, mult roz și propriile talente la deserturi delicioase, făcute în casă. Vă poți transforma casa într-un carnaval de zile mari.
• Zombie – Costumele – zombie sau scheleții, preparatele care arată ca un creier și orice alte lucruri ați mai văzut prin filmele cu zombie pot fi recreate chiar la dvs. acasă. Atenție, totuși să nu depășiți măsura, mai ales dacă știți că invitații sunt ceva mai sperioși.
• Un strop de magie – Mai ales dacă sunteți fan Harry Potter, dar nu numai, puteți folosi de elemente din cărțile dau filmele de acest gen. Pălării de vrăjitoare, mături, sclipici, gheață carbonică și orice altceva vă inspiră magie.
• Acestea sunt doar câteva opțiuni, însă puteți opta pentru absolut orice tematică doriți, alegând filmul preferat, inspirându-vă din generosul decor de toamnă sau recreând un moment frumos cu cei dragi. Totul este permis!

Meniul pentru masa de Halloween
Toate ca toate, dar mâncarea este adevăratul scop al oricărei petreceri. Că suntem pasionați de gătit sau invitați de onoare, o masă frumos decorată și plină de bunătăți nu poate decât să ne bucure. Bucătăria devine terenul dvs. de joacă pentru această sărbătoare. Nu că nu ar fi de obicei, însă acum chiar vă puteți juca, puteți da greș, puteți desena cu ketchup, sosuri, brânză topită sau puteți adăuga tot felul de decorațiuni care mai de care mai ciudate. În cel mai rău caz, vă alegeți cu o porție sănătoasă de râs!
• Aperitivele dau startul petrecerii fiind cel mai bun „teren de joacă”, pentru că puteți inventa și reinventa o mulțime de gustări creative. Iată câteva idei pe care să le încercați: ouă umplute sau chiar salată de boeuf decorate cu păianjeni din măsline, gustări precum hot dog sau crenvurști în aluat peste care să turnați ketchup, platou de legume cărora să le adăugați ochi din alte ingrediente, cu hummus roșu (puteți folosi pesto rosso sau sfeclă roșie), gustări în păhărele de plastic pe care le puteți desena,
sendvișuri ”mumificate” în brânză topită, pateuri decorate cu ochi și ketchup
• Pentru felul principal puteți pregăti coaste de porc și să decorați platoul de servire cu un cap de schelet, burgeri pe care îi puteți decora cu ochi, colți și, desigur, ketchup, pizza cu decor din mozzarela și diferite topping-uri, tarte sărate la cuptor decorate, supă cremă cu pânză de păianjăn desenată din smântână, mini-baghete de pâine aranjate în formă de mână, astfel încât să pară degete de zombie
• Partea bună la deserturi, pe lângă gustul minunat, este că vă puteți juca mult mai mult cu aluaturile și cremele „din dotare”. Puteți adăuga siropuri de zmeură sau căpșuni în prăjituri, care să curgă atunci când le tăiați, fusercuri în diferite forme, plăcinte de dovleac decorate, înghețate pe băț ”îmbrăcate” sau ”machiate”, forme și accesorii din ciocolată. Orice desert preferat, care vă reușește de fiecare dată, poate fi transformat într-unul de Halloween cu ajutorul bomboanelor, sosurilor sau altor ingrediente din bucătărie.
• În ceea ce privește băuturile, orice cocktail banal se poate transforma în licoarea perfectă de Halloween dacă îi adăugați gheață carbonică. Folosiți pahare speciale, boluri mari pentru rețete de punch și siropuri colorate. Puteți face un punch delicios din tipul de alcool preferat, combinat cu un sirop la alegere și suc sau apă minerală.

Trucuri pentru o petrecere reușită de Halloween
Meniul și tematica sunt cele mai importante detalii ale unei petreceri reușite, dar mai sunt și alte aspecte de care ar fi bine să țineți cont pentru a-i mulțumi pe toți cei implicați.
• În funcție de tipul evenimentului, petrecere sau cină intimă, alegeți lumina potrivită care să inspire apropiere și confort. Aveți o mulțime de opțiune de lumânări tematice sau beculețe speciale, în formă de dovleac sau lămpi.
• Introduceți în program și o activitate distractivă, jucați un board game tematic, spuneți povești înfricoșătoare și ghiciți dacă sunt adevărate sau nu, uitați-vă la un film horror sau alegeți un joc interactiv pe computer sau play station.
• Pregătiți totul din timp – nu lăsați pe ultima zi tot ce aveți de pregătit. Se întâmplă de multe ori să uităm ceva sau să avem nevoie de ajutor. Cu siguranță doriți să fie un prilej de bucurie, nu de stres, așa că pregătiți totul cu măcar o zi în avans.
• Chiar dacă la noi nu se merge cu „trick or treat”, stabiliți un „colind” specific și pregătiți-vă cu bomboane și mici cadouri.
• Dacă aveți invitați și doriți să rămână cu un mic suvenir după petrecere, pe lângă amintirea frumoasă, pregătiți pentru fiecare un mini dovlecel, o decorațiune hand-made sau un pachețel pentru acasă.
• Puteți pregăti un colț special pentru poze sau să faceți rost de un aparat polaroid pentru poze instant.
• Pregătește un playlist special pentru efecte sonore înfricoșătoare sau muzică din filmele de groază.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://todayshomeowner.com/halloween-decorating-tips-for-your-home/
https://www.wikihow.com/Decorate-for-Halloween
https://www.womansday.com/home/decorating/g1279/easy-halloween-decorations/
https://www.countryliving.com/diy-crafts/how-to/g1024/do-it-yourself-halloween-decorations-1010/
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/halloween-ideas/g421/halloween-decorating-ideas/
https://www.kitchenshop.ro/idei-pentru-o-petrecere-reusita-de-halloween
https://www.townandcountrymag.com/leisure/arts-and-culture/news/g1527/elegant-ways-to-decorate-halloween/
https://www.marthastewart.com/1504508/halloween-decorating-ideas