Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Statisticile privind persoanele ucrainene pe teritoriul judeţului Mureş (centrul României) menţionează 342 de persoane din care 177 copii. Datele sunt actualizate constant de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă potrivit unor organizaţii care se ocupă de ajutorarea refugiaţilor cifrele ar putea fi mai mari deoarece mulţi nu aleg să beneficieze de aşa numitul program 50/20.

Proiectul MureşHub a reuşit să organizeze în vară evenimente de socializare şi integrare pentru peste 250 de tineri şi copii ucraineni. Marius Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Suryam, spune că aceste persoane au nevoie, în continuare, de ajutor, mai ales pe partea medicală: Refugiaţii sunt asiguraţi în sistemul naţional de asigurări de sănătate. Aceştia pot solicita medicilor eliberarea de reţete medicale şi vor putea încerca eliberarea tratamentului în orice farmacie, cu menţiunea că sunt scutiţi de coplată la medicaţia prescrisă compensat.

2) La sediul Consiliului Județean Sibiu a avut loc o sesiune de informare, fiind invitați ucraineni aflați în Sibiu. Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, cu sprijinul Asociației Sus Inima, Consiliului Național Român pentru Refugiați și a Consiliului Județean Sibiu au organizat, în cadrul proiectului ProUCare, o sesiune de informare, în limba ucraineană, pentru detectarea timpurie a potențialelor cazuri de violență sexuală și trafic de persoane.

Având în vedere că riscurile de violență sexuală și trafic de persoane în rândul comunității de refugiați este în creștere, în special odată cu transferul acestora din centrele de tranzit în locuințe private, proiectul ProUCare urmărește prevenirea comiterii acestor infracțiuni, precum și identificarea și raportarea rapidă a indicatorilor infracționali.

Numai refugiații vorbitori de limbă ucraineană au putut participa la această sesiune de informare deoarece nu a existat interpretare în altă limbă.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.