Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Festivalul Naţional de Teatru aduce la Bucureşti, în perioada 5-13 noiembrie, în secţiunea ‘Spectacole invitate din străinătate’, 10 producţii, creaţii ale unor regizori şi regizoare din România şi Republica Moldova, care au montat stagiunea trecută în Germania, Luxemburg, Olanda şi Serbia.
La Sala Mare de la ARCUB, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, a fost prezentat spectacolul ‘Imperium Delendum Est!’ („Imperiul trebuie distrus”!), al Lesia Ukrainka Lviv Academic Dramatic Theatre (Ucraina). Spectacolul a inclus poeme de Kateryna Kalytko, Halyna Kruk, Marjan Pyrozh, în regia lui Dmytro Zakhozhenko, scenografia Oleksiy Khoroshko, costumele Mariya Antonyak, lumini Yevheniy Petrov, Artur Temchenko
Spectacolul, în limba ucraineană cu traducere în română şi engleză, a avut intrare liberă, pe bază de rezervare. Spectacolul a fost urmat de o discuţie cu publicul şi de o prezentare a activităţii teatrelor ucrainene în vreme de război, la care au participat Dmytro Zakhozhenko, Oksana Danchuk, Oleksandr Fomenko şi Veronika Skliarova (moderator).

2) 85 de de familii cu peste 240 de membri, refugiaţi din Ucraina din cauza conflictului armat declanşat în februarie, au primit ajutoare din partea Crucii Roşii Suceava (nordul României), a anunţat directorul filialei din judeţ a organizaţiei, Corneliu Dediu. Este vorba despre copii şi adulţi cu permis de şedere pentru beneficiarii de protecţie temporară care se află în judeţul Suceava încă de la declanşarea conflictului armat.
Refugiaţii au primit săpun, detergent, produse de igienă orală, şerveţele umede şi şampon, vouchere pentru achiziţia de rechizite şi alimente perisabile, precum şi suplimente alimentare şi vitamine pentru tratarea afecţiunilor medicale ce pot apărea în sezonul rece, valoarea totală a ajutoarelor fiind de aproape 60.000 de lei (circa 12.000 de euro). Totodată, filiala Suceava a Crucii Roşii va sponsoriza cu 25.000 de lei (circa 5.000 de euro), pentru 10 zile, masa caldă a unui număr de 100 de refugiaţi cazaţi în Tabăra Mobilă de la Rădăuţi (nord).

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.