A murit Gal Costa, cea mai mare cântăreață din Brazilia

S-a stins „cea mai importantă cântăreață din Brazilia”, cum o definea João Gilberto, legenda Bossa Nova, pe Gal Costa. Artista a murit, joi, la vârsta de 77 de ani. Cauza decesului nu a fost încă divulgată. Inițial, s-a spus că s-a întâmplat în casa sa din Sao Paulo, în urma unui infarct fulminant, dar știrea a fost între timp dezmințită de biroul său de presă.
Potrivit mai multor instituții de presă, Costa își luase o pauză de la concerte, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, pentru a elimina un nodul din cavitatea nazală dreaptă.
De câteva luni, desfășura un turneu în țara sud-americană, în care interpreta marile hituri ale anilor ’80, și avea de gând să concerteze, începând din această lună, și în Europa. Însă, spectacolele au fost, între timp, anulate din cauza unor probleme de sănătate.
Născută pe 26 septembrie 1945 în Salvador de Bahia, Maria da Graça Costa Penna Burgos (acesta este numele său complet) a fost unul dintre cei mai mari interpreți ai muzicii populare braziliene (MPB).
Cariera sa a început în anii ’60, provocând o revoluție în industria discografică datorită vocii sale puternice.
La numai 20 de ani a participat la albumul „Tropicália ou Panis et Circensis” (1968), prima mare operă a mișcării tropicaliste, considerată una dintre cele mai importante lucrări din istoria muzicii braziliene.
Foarte legată de alți idoli ai MPB, precum Gilberto Gil, Caetano Veloso și Maria Bethânia, împreună cu cei trei prieteni a format grupul Doces Bárbaros.
Una dintre pietrele de hotar ale carierei sale, care a influențat muzica braziliană până în zilele noastre, a fost „Fa-Tal”, un album live lansat în 1971. Printre cele mai cunoscute hituri ale sale se numără piesele „Baby”, „Perola Negra”, „Meu bem, meu mal” și „Divino Maravilhoso”.
Reacțiile la adresa morții sale în lumea culturii și politicii braziliene au venit rapid. Unul dintre primii care s-a manifestat, a fost compozitorul Gilberto Gil, prieten și partener al mai multor melodii ale cântăreței braziliene. Mesaj de condoleanțe și din partea președintelui țării, Luiz Inácio Lula da Silva. „Gal Costa a fost una dintre cele mai mari cântărețe din lume, una dintre principalele noastre artiste care a dus numele și sunetele Braziliei pe întreaga planetă”, a scris președintele ales al Braziliei pe rețelele de socializare.
https://it.euronews.com/2022/11/10/addio-a-gal-costa-la-piu-grande-cantante-del-brasile
Traducerea: Oana Avram/oavram