Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Un automotor ucrainean de călători a efectuat o cursă de probă pe linia Berlibas (Ucraina) – Valea Vişeului (România). Linia de tranzit la graniţa României cu Ucraina a fost redeschisă pe 12 octombrie 2022, la 16 ani de când nicio garnitură feroviară nu a mai circulat prin acest punct de frontieră. Pentru reluarea circulaţiei trenurilor de călători pe relaţia Valea Vişeului – Berlibas, linie cu ecartament larg, Regionala de Căi Ferate Cluj a desfăşurat lucrări de reparaţii, în regie proprie

Regionala continuă programul de reparaţii la infrastructura feroviară, lucrări care au drept scop fluidizarea traficului feroviar transfrontalier pe relaţia Teresva – Câmpulung la Tisa – Sighetu Marmaţiei – Bocicoi – Valea Vişeului – Berlibas, în prezent fiind în derulare reparaţiile pe linia cu ecartament larg de la punctul de frontieră Teresva – Câmpulung la Tisa – Sighetu Marmaţiei – Valea Vişeului. Se estimează că lucrările vor fi încheiate până la finalul anului.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, operatorul naţional românesc CFR SA a depus eforturi pentru a face faţă creşterii capacităţii transportului feroviar de călători şi de marfă, înregistrat în punctele de frontieră cu Ucraina (Halmeu şi Vicşani), dar şi cele de la graniţa cu Republica Moldova (Cristeşti Jijia, Socola, Fălciu şi Galaţi Largă), prin lucrările executate în regie proprie, care au avut drept scop atât reluarea traficului feroviar pe linii cu ecartament larg sau ecartament normal, închise cu ani în urmă, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de tranzitare şi de manevră pe liniile din staţiile de cale ferată.

2) Serviciul de medicină de urgenţă din judeţul Iaşi (nord-estul României) s-a implicat şi este prezent activ în cadrul conflictului din Ucraina, a declarat medicul coordonator al serviciului SMURD din zona Moldovei, Diana Cimpoeşu. Ea a mai spus că în actualul context, hub-ul medico-farmaceutic din judeţul Suceava (nord) este foarte important pentru întrajutorarea populaţiei din Ucraina. O parte din refugiaţii din Ucraina au venit via Republica Moldova şi i-am preluat fie de la Chişinău, fie de la graniţa cu Republica Moldova. Au fost misiuni mai multe în cursul primăveri şi verii, apoi au fost intervenţii din ce în ce mai puţine, semn că oamenii şi-au găsit locul în care să-şi îngrijească sănătatea, inclusiv în Ucraina, pe care în continuare o susţinem prin hub-ul de la Suceava şi prin echipele SMURD şi medicale, a adăugat Cimpoeşu.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.