Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Numărul cetăţenilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România după declanşarea războiului a ajuns la 4.850, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi. Cei mai mulţi dintre ucraineni, 1314, s-au angajat în industria prelucrătoare, în timp ce 813 şi-au găsit locuri de muncă în construcţii. Din totalul celor 4.850 cetăţeni ucraineni angajaţi în România după 24 februarie, 1.644 sunt în Bucureşti, iar 424 în judeţul Bistriţa-Năsăud (nord-vest).

2) Asociaţia LOGS din Timişoara (vestul României) primeşte un grant din partea guvernului american, bani ce vor asigura continuitatea programului de ajutorare a refugiaţilor ucraineni.  Grantul este de 25.000 de dolari, iar banii vor merge către susţinerea celor 1000 de refugiaţi, din Ucraina dar şi din alte ţări, aflaţi în programele de integrare ale ONG-ului timişorean.

3) În Maramureş Nordul României), pe Valea Izei, la Onceşti, a fost sărbătorită solidaritatea asociaţiilor umanitare şi organizaţiilor neguvernamentale din judeţ şi din ţară care au sprijinit refugiaţii din Ucraina, veniţi în România pe la Sighetu Marmaţiei. Sub genericul „Continuăm împreună”, la eveniment au fost aşteptate câteva sute de invitaţi din ţară şi din Ucraina. Zeci de asociaţii umanitare, chiar şi persoane fizice din Maramureş şi din judeţele vecinătate, care s-au aflat în prima linie în punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmaţiei, încă din prima zi la primirea refugiaţilor ucraineni, au fost sărbătorite prin oferirea de distincţii şi diplome. Iniţiativa a aparţinut Serviciului de Ajutor Maltez, iar evenimentul a fost organizat de Primăriile din Sighet şi Onceşti şi de Consulatul României la Slatina din Transcarpatia. Aproape 400 de persoane au fost invitate la evenimentul solidarităţii, inclusiv parlamentari din Rada Supremă de la Kiev, autorităţi regionale din Ujgorod şi primari din localităţile româneşti din Transcarpatia, alături de gazdele din Maramureş.

4) Aproximativ 100 de noi refugiaţi ucraineni ajunşi la Timişoara (vestul României) în ultimele două luni au cerut sprijin la Centrul Timişoara pentru Ucraina. Cei mai mulţi au rude stabilite deja în oraş. Luna trecută, persoanele fizice din Timişoara au găzduit peste 670 de refugiaţi ucrainieni. Pentru cazarea şi masa acestora, s-a decontat o sumă totală de 1,3 milioane de lei (circa 260.000 de euro).

5) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.