Economia ungară a crescut peste așteptări (Mihály Varga)

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu patru procente în trimestrul al treilea din anul 2022, potrivit datelor neprelucrate, și cu 4,1%, potrivit datelor ajustate sezonier și echilibrate calendaristic, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Toate ramurile economiei naţionale, cu excepția agriculturii, au contribuit la această creștere, a anunțat marți Oficiul Central de Statistică din Ungaria (KSH), pe baza primei sale estimări.
Comparativ cu trimestrul precedent, performanța economiei – ajustată sezonier și calendaristic, conform datelor echilibrate – a scăzut cu 0,4%.
În primele trei trimestre ale anului, performanța economiei a fost cu 6,1 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent, atât conform datelor brute, cât și conform datelor ajustate sezonier și calendaristic, şi potrivit datelor echilibrate.
Potrivit Oficiului Central de Statistică din Ungaria (KSH), principalii factori care au contribuit la această creștere au fost industria și serviciile de piață. În cadrul industriei, o creștere deosebit de puternică a fost înregistrată în producția de echipamente de transport, de calculatoare, produse electronice, optice, precum și instalații electrice, în timp ce serviciile de piață au crescut în special în transporturi, depozitare și activități profesionale, științifice, tehnice și administrative.
Creșterea a continuat pentru al șaselea trimestru, după patru trimestre de scădere. Creșterea a fost de 8,2% în primul trimestru și de 6,5% în al doilea trimestru, astfel încât produsul intern brut (PIB) al Ungariei pentru prima jumătate a anului a fost cu 7,3% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Ministrul ungar al finanțelor, Mihály Varga, a reacționat la datele pozitive într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, spunând că cifrele au fost „peste așteptări”./vblanka/lbadiu

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2022/11/15/varga-mihaly-varakozasok-felett-erosodott-a-magyar-gazdasag