Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a aprobat recent noi investiţii pentru creşterea capacităţii de operare a porturilor Constanţa, sud-est, de la Marea Neagră, şi Galaţi, est, de la Dunăre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că 5,3 miliarde lei (circa 1,06 miliarde de euro) vor fi investiţi în portul Constanţa pentru o cale ferată care va fi modernizată pe o lungime de 257 de kilometri, respectiv alţi 13 kilometri de linie ferată nouă, care urmează să intre în proces de construcţie. La finalizarea acestui obiectiv vor fi îmbunătăţiri substanţiale pentru derularea activităţilor comerciale şi pentru a consolida importanţa pe care Portul Constanţa, mai ales în contextul războiului din Ucraina, a dobândit-o la Marea Neagră, a spus el. La Galaţi au fost aprobaţi noi indicatori, cu o valoare totală de 780 de milioane de lei (circa 156 de milioane de euro) care vor permite modernizarea unor platforme, suplimentarea teritoriului portuar, modernizare infrastructurii rutiere şi feroviare, respectiv realizarea unei platforme multimodale de peste 100.000 de metri pătraţi. Aceste lucruri vor permite Portului Galaţi nu doar de a-şi extinde capacitatea de gestionare a fluxurilor care trec în această zonă, inclusiv din perspectiva conexiunilor naval-feroviar, dar îi va permite şi conectarea la reţeaua centrală Rin-Dunăre-Alpi, oportunitate importantă pe care România o va valorifica în acest context, a adăugat Dan Cărbunaru.

2) Zeci de familii de ucraineni din judeţul Mureş (centrul României) sunt ajutate cu tichete valorice. Peste 340 de cetăţeni ucraineni refugiaţi se află în judeţul Mureş, dintre care jumătate sunt copii. Circa 30 de familii, care au şi copii sau persoane vârstnice ori bolnave în întreţinere, cu o situaţie financiară precară, au nevoie de sprijin suplimentar din partea comunităţii. Câteva organizaţii împreună cu parohia ortodoxă din Târgu Mureş au achiziţionat primul lot de 500 de tichete, în valoare totală de 5.000 de lei (circa 1.000 de euro), pe care le-au distribuit. Pentru a-i ajuta pe refugiaţi să petreacă cât mai decent sărbătorile de Crăciun, organizatorii campaniei se gândesc să repete luna viitoare acest gest, precizează preşedintele Mureş Hub, Marius Dumitrescu: Noi facem mici anchete sociale şi ajutăm refugiaţii care chiar au nevoie de aceste tichete. Ele pot fi utilizate fie pentru medicamente, fie pentru alimente, fie pentru obiecte de îmbrăcăminte. Într-o familie doar doi membri pot primi vouchere. În primă etapă, ajutorul tichetelor este de 50 (circa 10 euro) de lei pe persoană, dar ne gândim să creştem acest cuantum la 100 de lei (circa 20 de euro) pe persoană, a spus Dumitrescu.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.