Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Un centru social din municipiul Dorohoi, nordul României, acordă cazare, masă şi asistenţă medicală pentru 10 refugiaţi ucraineni care au părăsit ţara de mai bine de 6 luni, după ce oraşele în care locuiau au fost puternic bombardate de armata rusă. În centrul ‘Steaua speranţei’, administrat de Fundaţia ‘Star of hope’, şi-au găsit liniştea temporară, între alţii, 6 membri ai unei familii din Dnipropetrovsk, care include un copil cu dizabilităţi. Loredana Gherman, psihologul ‘Star of hope’, a declarat că până acum, a oferit servicii pentru 10 copii ucraineni. Toţi cei zece refugiaţi ucraineni îngrijiţi de Star of hope, ca şi mulţi alţi ucraineni din Dorohoi şi din localităţile învecinate primesc îngrijire medicală graţie asistentului medical al fundaţiei. Mulţi dintre cei care s-au refugiat din calea războiului aveau probleme de sănătate, iar pe mulţi dintre ei reprezentanţii Centrului i-a ajutat să beneficieze de serviciile sistemului sanitar românesc. Directorul centrului ‘Steaua speranţei’, Camelia Topală, consideră că acţiunile de binefacere pe care le derulează sunt fireşti şi că, în ciuda greutăţilor, inclusiv financiare, va continua să acorde sprijin ucrainenilor care au nevoie. Copiii din Ucraina, dar şi părinţii acestora primesc la acest centru şi lecţii de limba română sau de limba engleză.

2) Linia de autobuz care circula în staţiunea Mamaia, de pe litoralul românesc al Mării Negre, doar pe durata sezonului estival va fi repusă în funcţiune în scurt timp, au declarat reprezentanţii Primăriei Constanţa. Deocamdată, nu se cunosc detalii privind data exactă a reluării curselor şi frecvenţa acestora. Reintroducerea autobuzelor CT BUS pe acest traseu a fost cerută recent, printr-o petiţie, se sute de refugiaţi ucraineni, găzduiţi în staţiune. Solicitări similare au venit, în ultimii ani şi de la constănţenii care domiciliază în Mamaia şi au dificultăţi privind deplasarea către şi dinspre oraş.

3) Camera Deputaţilor a Parlamentului României găzduieşte în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie 2022 o expoziţie, organizată de Ambasada Ucrainei în România, dedicată comemorării victimelor Holodomorului din 1932-1933. În 26 noiembrie 2022 Ucraina  comemorează 90 de ani de la Holodomor. Această crimă teribilă a regimului sovietic a avut ca scop distrugerea identităţii ucrainene, a fost un act de constrângere şi intimidare, un răspuns la nesupunerea şi rezistenţa ucrainenilor la politica stalinistă de teroare. Holodomorul a luat viaţa a peste 6 milioane de ucraineni. Această crimă este recunoscută ca un act de genocid de către 16 ţări, a comunicat Ambasada Ucrainei.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional