GAZETA: Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a cerut Kievului să recunoască limba moldovenească ca fiind inexistentă

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a cerut Ucrainei să recunoască inexistenţa limbii moldovenești, informează Digi24, citând informații ale Ministerului de Externe al României.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la Summitul miniștrilor de externe din ţările NATO de la București, Aurescu a reamintit „cererile repetate adresate părții ucrainene de a recunoaște inexistenţa așa-numitei „limbi moldovenești”. Ministrul român de externe a mai promis că va sprijini în continuare „integrarea euro-atlantică a Ucrainei” și va acorda ajutor refugiaților din țară.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut parlamentului țării să redenumească limba de stat în limba română. Ea și-a confirmat poziția prin deciziile Curții Constituționale a republicii, adoptate în 2013 și 2017.

Majoritatea lingviștilor cred că, într-adevăr, nu există atât de multe diferențe între limbi încât să poată fi considerate diferite. Acum o mică diferență persistă doar din cauza cuvintelor împrumutate, care au intrat în lexic ca urmare a diferențelor din istoria politică a țărilor./ssirbu/fmatei

https://www.gazeta.ru/politics/news/2022/11/30/19158763.shtml?updated

www.gazeta.ru – 30 noiembrie