Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Refugiaţii din Ucraina care intră în ţară prin Punctul de trecere a frontierei Sighet (nordul României) vor fi testaţi în vamă pentru SARS-CoV-2, gripă sau alte boli transmisibile. Testele vor fi făcute de specialişti ai Institutului Naţional de Boli Infecţioase din Roma, care are un acord de parteneriat încheiat cu primăria şi spitalul municipal din Sighetu Marmaţiei. În cazul unor simptome respiratorii sau al unui test pozitiv, pacientul este trimis la spital, a transmis Radio România Sighet.

2) În perioada de 3-25 decembrie, la un hotel din staţiunea Mamaia, pe litoralul românesc al Mării Negre, are loc o expoziţie cu vânzare, fiind expuse lucrări ale artiştilor ucraineni. Scopul evenimentului este să ajute refugiaţii din Ucraina. La 6 decembrie a fost programat un concert la care fondurile strânse sunt destinate să ajute familiile ucrainene care şi-au pierdut casele în timpul războiului şi care au nevoie de sprijin.

3) Organizaţia „Salvaţi Copiii România” a realizat un bilanţ al sprijinului acordat refugiaţilor din Ucraina în contextul războiului de agresiune declanşat de Rusia. Organizaţia a reuşit să deschidă la Bucureşti Centrul de Consiliere şi Servicii Integrate pentru copiii refugiaţi din Ucraina şi părinţii lor. De la debutul crizei umanitare, echipele „Salvaţi Copiii România”, aflate pe teren, au acordat asistenţă socio-emoţională complexă pentru peşte 215.000 de persoane, dintre care peste 120.000 sunt copii. Organizaţia a ajutat 110 copii ucraineni să înceapă şcoala în România.

Pe de altă parte, Premiul cetăţeanului european 2022 în România a fost decernat proiectului ‘Sprijinirea copiilor ucraineni refugiaţi, realizat de ‘Salvaţi Copiii România’, în cadrul unei ceremonii organizate de Parlamentul European la Bruxelles.

„Salvaţi Copiii România” organizează pe 9 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României, a 22-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun. 22 de brazi, creaţii unicat, vor fi scoşi la licitaţie pentru a strânge fonduri care vor fi alocate pentru educaţia copiilor vulnerabili. Evenimentul de anul acesta va pleda pentru accesul la educaţie al copiilor vulnerabili atât din cauze socio-economice, cât şi din cauza războiului, care a dislocat deja milioane de copii din Ucraina, nevoiţi să se refugieze în ţările vecine, inclusiv în România.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.