Senatul a adoptat proiectul de lege privind achiziţionarea energiei electrice în sistem centralizat

„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici – Senatul a adoptat ca primă cameră sesizată proiectul de lege iniţiat de guvern prin care se propune achiziţionarea energiei electrice în sistem centralizat, producătorii fiind obligaţi să o vândă la 450 de lei pe MWh în scopul stabilizării preţului. Reporter: Alina Stănuţă
Reporter: Actul normativ va asigura achiziția energiei electrice în mod centralizat, ceea ce va reprezenta un pas important pentru stabilizarea prețului energiei în următoarea perioadă, consideră senatorul PNL Sorin Bumb:
Sorin Bumb: OPCOM va achiziționa de pe piață, de la producători, energia electrică la 450 de lei MW și-l va revinde distribuitorilor, Transelectricii și furnizorilor, care au în portofoliu beneficiari, astfel încât pe perioada 1/01/2023- 31/03/2025 să nu mai existe fluctuații mari de preț.
Reporter: Și AUR a votat în favoarea acestei ordonanțe de urgență pentru că, spunea senatorul Claudiu Târziu, este un pas mai departe pentru rezolvarea crizei prețurilor din energie:
Claudiu Târziu: Am cerut mix energetic. Se încearcă așa ceva prin această ordonanță de urgență, dar și aici avem de-a face cu o mostră de măsură luată pe jumătate, din neînțelegere, din incompetență sau pur și simplu din diferite interese.
Reporter: Senatorul USR Cristian Bordei menționa că parlamentarii formațiunii se abțin de la vot, întrucât nu se pot estima consecințele asupra pieței de energie, în urma numeroaselor modificări ale legislației din domeniu.
Cristian Bordei: Ar fi fost foarte bine dacă guvernul și-ar fi manifestat încă din toamnă prerogativele de proprietar al producătorilor de energie de stat și ar fi stopat comportamentul acestora speculativ, pentru că toate studiile independente arată foarte clar că statul a fost beneficiarul principal și major al creșterii prețurilor la energie.
Reporter: Proiectul instituie măsuri temporare în vederea limitării veniturilor obținute de producătorii de energie electrică în sensul introducerii unui mecanism de achiziție centralizată prin care prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică este de 450 de lei MWh./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)