DOCUMENTAR: Covent Garden, unul dintre cele mai faimoase teatre din lume

Introducere

În 1732 era inaugurat Teatrul „Covent Garden” (Royal Opera House) din Londra, una dintre cele mai prestigioase companii de operă din lume.   Royal Opera House este a treia clădire ridicată în acest loc, deoarece cele anterioare au fost mistuite de incendiile  din 1808 şi 1856. Fațada, foaierul și sala datează din 1858, dar aproape toate celelalte elemente ale complexului actual datează din reconstrucția efectuată în anii 90 . Poate găzdui 2.268 de persoane Este amplasat în centrul Londrei, în cartierul Covent Garden.

La începutul secolului al XVIII-lea, edificiul a fost construit de arhitectul Edward Shepberd și a funcționat initial ca teatru.  În 1734, aici a fost pus în scenă primul spectacol de balet, iar mai apoi a fost tranformat în operă.  George Friderich Handel a fost asociat cu teatrul, însă o mare atenție a fost acordată pieselor de opera, nu teatrului.  Mai târziu, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, atenția a fost a fost mutată de pe operă, pe piesele de teatru. Printre cei mai cunoscuți directori au fost George Colman cel Bătrân, Charles Kemble și  John Philip Kemble, care a avut un rol important în îmbunățirea actului teatral. Structura inițială a teatrului a ars în 1808 și a fost reconstruit în 1809 iar în 1848 a devenit  casa Operei Regale italiene, sub conducerea lui Michael Costa. Clădirea a luat foc din nou, în 1856, iar  o nouă construcție a fost inaugurată în 1858. Opera Royală italiană nu a avut succesul dorit, astfel încât în 1888  a venit o companie condusă de Augustus Harris și, ulterior, de Maurice Grau. Cu toate acestea, o mare parte din repertorii au provenit tot din opera italiană.

Evoluția instituției după 1892

Dancers from the Royal Ballet run through a dress rehearsal of Swan Lake at the Royal Opera House in Covent Garden, London, 02 February 2007, on the day before it opens to the public. AFP PHOTO / JOHN D MCHUGH (Photo by JOHN D MCHUGH / AFP)

În 1892, teatrul a fost redenumit Royal Opera House, iar repertoriul s-a îmbogățit. Într-o perioadă de efervescență culturală, aici erau  organizate stagiuni de vară şi de iarnă de operă şi de balet şi între ele, teatrul era utilizat pentru proiecţii de film, dans, cabaret şi conferinţe. În timpul Primului Război Mondial, clădirii i s-a găsit altă destinație: depozit de mobilă. În 1931, Școala de balet Sandler (din 1956 poartă numele de Școala Regală de balet) s-a mutat în incinta teatrului. Al Doilea Război Mondial a determinat închiderea spectacolelor, care vor fi reluate din 1946. Printre directorii care au condus  Royal Opera House a fost și  Sir Thomas Beecham, cel care a fondat Orchestra Filarmonică Britanică (ulterior Royal Philharmonic Orchestra)  din 1946. Clădirea a fost extinsă în 1980 și, ulterior, aceasta a trecut prin procese de consolidare în anii 90.

Consolidare

Lucrări masive de consolidare şi reamenajare au fost executate în anii 1990, însă au fost păstrate anumite elemente care au supravieţuit ultimului incendiu, precum faţada, foaierul sau auditoriumul.

Abia după apariția Loteriei naţionale, Opera a primit 58,5 milioane de lire sterline pentru costurile reconstrucţiei. În total, transformarea totală a costat 178 de milioane de lire sterline şi a durat trei ani.

În prezent, Royal Opera House este numită pur și simplu „Covent Garden”.

Personalități ale căror nume au fost legate de Covent Garden:

  • Frederick Gye, regizor din 1848 până în 1878, în epoca de aur a operei engleze.
  • Emma Romer (1814-1868), soprană emblematică a secolului al XIX- lea, care a debutat și o mare parte a carierei sale.
  • Emma Albani (1847-1930), celebră soprană canadiană care va cânta acolo timp de 20 de ani.

Mai multe filme au fost filmate la Royal Opera House:

  • Pantofii roșii ( Pantofii roșii ) ( Michael Powell și Emeric Pressburger, 1948)
  • Sentimental al tău ( Urmează-mă! ) ( Carol Reed, 1972)
  • Cel de-al cincilea element ( Luc Besson, 1997)
  • Billy Elliot ( Stephen Daldry, 2000)

Jocuri video

Royal Opera House este scena unei misiuni în jocul video Assassin’s Creed III (2012).

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/Royal-Opera-House-London

https://www.britannica.com/topic/Royal-Ballet-British-ballet-company

https://www.britannica.com/biography/John-Philip-Kemble

https://www.britannica.com/biography/Tony-Hall

https://www.roh.org.uk/about/the-royal-opera/history

RADOR – 8 decembrie