Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anunţat că pregăteşte legi care să limiteze dreptul la grevă

În Marea Britanie, premierul Rishi Sunak spune că pregătește legi care să limiteze dreptul la grevă, în condițiile în care țara, marcată de inflație și o adevărată explozie a prețurilor la energie, se confruntă cu un val de proteste sindicale. Aura Neag transmite din Londra.

Reporter: Ultimii care au anunţat proteste sunt ofiţerii de vamă din aeroporturi, care vor fi în grevă timp de opt zile în perioada sărbătorilor. Înainte de Crăciun vor intra în grevă paramedicii, ceea ce va afecta serviciul de urgențe medicale. Salvarea va răspunde doar la apelurile unde viața este pusă în pericol. Urmează, de săptămâna viitoare, un val de proteste sindicale rar întâlnite în Marea Britanie. Nu vor funcționa trenurile, autobuzele, poștașii nu vor mai livra corespondenţa. Asistentele medicale vor intra în grevă pentru prima dată în istoria lor şi o parte din profesori vor protesta. Premierul Rishi Sunak spune că guvernul va lua măsuri împotriva sindicatelor.

Rishi Sunak: De când am devenit premier lucrez la un pachet de legi aspre, care să protejeze oamenii de aceste perturbări.

Reporter: Principala revendicare a tuturor protestatarilor este legată de salarii. Inflația a ajuns la peste 10%, ceea ce înseamnă o reducere a calității vieții, mai ales în contextul în care, prețul utilităților s-a dublat față de iarna trecută. Protestatarii cer majorări salariale care să compenseze inflația, o cerere refuzată până acum atât de guvern, cât și de patronate./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie