Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ca semn de apreciere pentru intensa activitate de voluntariat desfăşurată de sigheteanul Istvan Safar, vicepreşedinte al Asociaţiei SZMISZ Sighet, oraş din nordul României, i s-a acordat Premiul 2 în cadrul Galei Naţionale a Voluntariatului. Prezent încă de la declanşarea conflictului din Ucraina în Vama Sighet, Istvan Safar, alături de alţi voluntari din cadrul SZMISZ Sighet s-a implicat în mod exemplar în ajutorarea refugiaţilor ucraineni. De asemenea, sigheteanul derulează şi alte activităţi caritabile în sprijinul categoriilor defavorizate.

2) PrimoHUB, un centru de joacă, învăţare şi parenting pentru copii români vulnerabili şi ucraineni, cu o capacitate de 48 de locuri, a fost inaugurat de municipalitatea bucureşteană şi UNICEF. Potrivit directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simiean Nicolescu, capacitatea centrului este de maximum 24 de copii pe tură.

Am început cu tura de dimineaţa până la prânz. Copiii pot veni aici între orele 8,00 şi 13,00, urmând ca, după 1 ianuarie, să deschidem şi grupa de după-amiază, cu o capacitate de încă 24 de copii, a precizat ea. Cosmina Simiean Nicolescu şi-a exprimat aprecierea pentru parteneriatul cu Centrul Step by Step, graţie căruia la PrimoHUB se implementează o metodologie nouă ce urmăreşte să abordeze problemele comunităţii la un mod global. Centrul PrimoHUB este primul dintr-o serie de două, în cadrul unui program de finanţare al UNICEF. Operatorul de programe este Centrul Step by Step, organizaţie reputată în domeniul educaţiei şi am câştigat fonduri pentru cele două centre, al doilea urmând să se deschidă la finalul lunii ianuarie, a adăugat sursa citată.

Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu a evidenţiat că PrimoHUB presupune o metodă specifică, furnizată de Centrul Step by Step, finanţarea vine de la UNICEF, iar municipalitatea oferă personalul şi locaţia. Metoda aplicată de Centrul Step by Step urmăreşte să integreze serviciile sociale pentru copii vulnerabili cu cele educaţionale şi de sănătate şi oferă ajutor şi părinţilor celor mici. La Centrul de zi se lucrează cu două grupe de copii, de până la 3 ani, respectiv între 3 şi 6 ani. Cererea pentru astfel de centre de zi este foarte mare în Bucureşti. Încercăm să identificăm cât mai multe spaţii ale municipalităţii pentru a amenaja acest gen de centre, a adăugat Tomescu.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.