Premieră radiofonică – Cazul Sfântul Filimon

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 13 decembrie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural – Cazul Sfântul Filimon. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Cristian Iacob, Mircea Constantinescu, Dan Aștilean, Liviu Cheloiu, Petre Nicolae, Dorin Andone, Tomi Cristin, Dragoș Muscalu, Vasile Toma. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului Biografii, memorii.

În timpul prigoanelor împăratului Dioclețian împotriva creștinilor, undeva, pe teritorii egiptene, un actor, Filimon, s-a convertit. A fost de acord să îmbrace hainele unui creștin numit Apolonie și să aducă jertfă idolilor în locul lui, ca acesta să scape de persecuția pagânilor. Însă, îndată ce s-a îmbrăcat, în sufletul său a pătruns dragostea pentru credința în Hristos și a devenit creștin, dându-și viața mai apoi pentru credința creștină. Convertirea lui la creștinism a început în timp ce actorul își exercita profesia. Pentru acest fapt, convertirea și mărturisirea credinței în Hristos, actorul a fost martirizat. Este o dovadă că și prin artă se poate ajunge la sfințenie. Și că arta nu este incompatibilă cu creștinismul.

Sfântul Mucenic Filimon e prăznuit pe 14 decembrie și este considerat ocrotitorul actorilor și al făuritorilor de spectacole. Inițiativa de consacrare a Sfântului Filimon ca ocrotitor al celor care și-au dedicat activitatea scenei și filmului, a aparținut actorului Dragoș Pâslaru, în prezent monahul Valerian de la Schitul Pătrunsa, din județul Vâlcea. Slujba de recunoaștere a Sfântului Mucenic Filimon ca ocrotitor al actorilor, a fost săvârșită la 25 iunie 1995.

În Biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, după Sfânta Liturghie, în 14 decembrie 2015, a fost oficiată o slujbă de pomenire și au fost înălţate rugăciuni de mulţumire pentru toţi actorii. De atunci, a devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în data de 14 decembrie, actorii bucureșteni să se reunească în rugăciune la Mănăstirea Radu Vodă pentru a-și comemora colegii trecuți la cele veșnice.

Spectacolul radiofonic, Cazul Sfântul Filimon, scenariul și regia artistică: Gavriil Pinte, se va difuza în premieră absolută, marți, 13 decembrie, la Radio România Cultural și sâmbătă, 17 decembrie, la Radio România Internațional 2.

RADOR (12 decembrie 2022)