Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale vor intră în dezbaterea comisiilor parlamentare

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale vor intra, de astăzi, în dezbaterea comisiilor parlamentare de specialitate. Votul final este programat joi, în plenul celor două camere ale legislativului. Alina Stănuță transmite.
Reporter: Alina Stănuță – Parlamentarii au avut la dispoziție 2 zile pentru a depune amendamente la proiectul legii bugetului de stat, iar din această dimineață încep dezbaterile în comisiile de specialitate, discuții la care sunt invitați reprezentanții principalilor ordonatori de credite. PSD, PNL și UDMR susțin că bugetul pentru anul viitor este construit pe un volum de investiții pe care îl numesc istoric. În ceea ce privește distribuirea banilor pentru principalii ordonatori de credite, față de anul trecut, bugete mult mai mici sunt alocate Ministerelor Energiei și Sănătății, iar creșteri importante se înregistrează la Ministerele Familiei, Apărării, de Interne și la Serviciile de Informații. Bugetul nu prevede taxe noi, spune liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Sunt în continuare adeptul unei impozitări pe o perioadă determinată pentru veniturile excepționale, dar din ce am văzut eu avem un buget bun pentru condițiile actuale și asumându-ne că nu va fi introdusă absolut nicio taxă.
Reporter: Proiectul de buget este însă criticat de reprezentanții opoziției. USR afirmă că prognozele Executivului sunt mult prea optimiste și nu conțin date reale, ci doar cifre mărite pe hârtie. De asemenea, AUR este nemulțumit de subfinanțarea unor ministere.
Antonio Andrușceac, deputat AUR: Ministerul Educației va primi doar 32,5 miliarde lei, adică 2,1% din PIB-ul țării, ceea ce reprezintă cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă. Cam așa vede actualul Guvern că vom ajunge să avem o Românie educată.
Reporter: Și tot din opoziție, parlamentarii din Forța Dreptei critică proiectul de buget și anunță că au depus mai multe amendamente care vizează, printre altele, majorarea punctului de pensie cu 18% de la 1 ianuarie sau reducerea TVA la 5% pentru energia electrică și gaze naturale. Pe de altă parte, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, anunță că a depus un amendament la proiectul de buget care prevede alocarea unei sume suplimentare de 15 milioane de lei pentru achiziția a încă 1.000 de brățări electronice pentru agresori, în scopul protecției victimelor violenței domestice./fdiaconu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 decembrie)