Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale al Austriei, Alexander Schallenberg

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, ieri, la Bruxelles, cu ministrul federal pentru afaceri europene şi internaţionale al Austriei, Alexander Schallenberg, la solicitarea părţii austriece. Ce au discutat şi care au fost concluziile, ne spune Roman Muşat.

Reporter: Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, discuţia a vizat aderarea României la spaţiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Viena la recenta reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a precizat că Bucureştiul va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situaţiei şi a adăugat că este necesară găsirea unei soluţii constructive. Potrivit ministrului român, este nevoie din partea Austriei de o reconsiderare a poziţiei şi de o atitudine îndreptată spre cooperare.

Totodată, el a arătat, din nou, că informaţiile părţii austriece referitoare la o posibilă implicare a ţării noastre în fluxul de migraţie ilegală către Austria nu corespund în niciun fel statisticilor întocmite de agenţiile europene care se ocupă de frontiere.

Partea austriacă a menţionat că agreează planul de lucru propus de Comisia Europeană privind gestionarea migraţiei, pe care-l consideră un prim pas. Reprezentantul austriac a adăugat însă că aşteaptă noi propuneri din partea executivului de la Bruxelles./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie