THE WASHINGTON POST: Ungaria și România urmează să semneze un acord cu Azerbaidjanul în domeniul electricității

 Sâmbătă, o serie de lideri din Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan urmează să se întâlnească la București, în capitala României, pentru a ajunge la un acord în privința unui conector submarin de electricitate care ar putea deveni o nouă sursă energetică pentru Uniunea Europeană, dată fiind scăderea alimentării cu energie datorată războiului din Ucraina.

Acordul prevede un cablu, care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră și care ar lega Azerbaidjanul de Ungaria, traversând Georgia și România, după cum reiese din declarațiile lui Betalan Hanasi, purtătorul de cuvânt al premierului ungar Viktor Orbán.

Havasi le-a confirmat reporterilor de la Associated Press că, sâmbătă, Orbán intenționează să ajungă la București în vederea semnării acordului.

Agenția ungară de presă MTI a relatat că Orbán, președintele român Klaus Iohannis, premierul georgian, Irakli Garibashvili, și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, vor participa la semnarea documentului împreună cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În luna august, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a declarat că Azerbaidjanul va produce în curând o mare cantitate de energie verde, iar Ungaria va semna proiectul, având în vedere că el necesită participarea a două state membre ale UE, care să primească fonduri în acest sens din partea organizației.

Szijjártó a spus că proiectul ar putea fi finalizat în trei sau în patru ani, acesta constituind un pas major spre diversificarea energetică și în vederea atingerii obiectivelor legate de eliminarea emisiilor de carbon./adanga/fmatei

THE WASHINGTON POST (SUA), 12  decembrie 2022

https://www.washingtonpost.com/business/hungary-romania-to-sign-electricity-deal-with-azerbaijan/2022/12/12/0aed4102-7a06-11ed-bb97-f47d47466b9a_story.html

Traducerea: Alexandru Danga