Jane Austin

Context

Scriitoarea Jane Austin s-a născut pe data de 16 decembrie 1775, la Steventon, Hampshire, Anglia. A rămas cunoscută în istorie pentru: Mândrie și Prejudecată și Rațiune și Sensibilitate.

Viața ei

Jane Austin a copilărit în Steventon, unde tatăl ei, Reverend George Austen  a făcut parte din conducerea  bisericii anglicane.  Austin a fost a doua fată a familiei și al șaptelea copil din opt. Familia a avut  șase băieți și două fete.  Persoana de care a fost apropiată pe timpul vieții sale  a fost Cassandra, însă nici Jane și nici Cassandra nu s-au măritat.  Pasiunea pentru literatură a fost transmisă de tatăl ei, care nu doar că s-a dedicat vieții spirituale, dar a și îmbrățișat cultura.  Jane Austin a fost înspirată în scrierile sale de întâmplările pe care le-a trăit în plan personal dar și alături de familia sa.  Scriitoarea a dus o viață simplă, din mirajul căreia aceasta evada uneori pentru a merge la Londra.

Primele sale scrieri datează din anul 1787 iar în 1793 a realizat o bază materială pentru lucrările sale, din care au supraviețuit doar trei manuscrise. Acest manuscrise au fost folosite pentru a dezvolta operele sale. În aceste manuscrise au fost identificate poezii  și nuvele scurte, a căror tematică a fost bazată pe satiră. Jane Austin s-a aventurat în domeniul parodiei, dar a și îmbrățișat genul sentimental, romantic.

 Evoluția scriituri sale a fost identificată în opera  Lady Susan, o scurtă nuvelă  publicată abia în 1871. Această nuvelă a fost bazată pe portretul unei femei, care a fost conturat prin intermediul minții și personalității sale. Efectele societății asupra gândirii omului au fost prinse în interiorul   nuvelei pentru a surprinde evoluția personajului în concordonață cu pretențiile societății. În 1802, Jane a acceptat să se mărite cu Harris Bigg-Wither, moștenitorul  familiei Hampshire, însă a doua zi s-a răzgândit.   Cassandra a fost  jeloasă pe viața personală a surorii sale, fapt pentru care i-a distrus corespondența personală. Experiențele sale romantice au fost reproduse în scrierile sale,  care transmit sentimentul de iubire, alături de dezamăgirea rezultată din urma idilelor nereușite.

Între octombrie 1796 și august 1797, Austen a terminat prima versiune a operei Mândrie și Prejudecată. În 1797, tatăl ei a încercat să identifice o editură care să publice lucrarea, motiv pentru care  a trimis o scrisoare  unei edituri de la Londra. Aceștia au refuzat însă să publice lucrarea. În timpul acesta, traiul în Steventon a fost  bun pentru opera lui Austin.  În 1809, fratele lui Jane , Edward a putut să le ofere mamei și copiilor un cămin în satul Chawton, în interiorul moșiei  Hampshire, nu departe de Steveton. În momentul în care tatăl lui Jane a împlinit vârsta de 70 de ani, el nu a mai putut susține cheltuiele pentru locuință, motiv pentru care toată familia fost pe drumuri, de la rude, la cunoștințe.

Traiul pe care aceasta l-a avut în Chawton i-a oferit autoarei timp să pregătească Mândrie și Prejudecată pentru publicare. În 1813, lucrarea a fost publicată și tot în același an au fost publicate și alte lucrări proprii. Între ianuarie 1814 și martie 1815, ea a scris opera Emma, care a fost publicată în 1815.

Succesul

După 1811, viața autoarei a căpătat o turnură importantă, întrucât  ea și-a văzut lucrările publicate, alături de satistfacția că lucrările sale au început să fie citite  în societatea engleză. Lucrările sale au ajuns inclusiv în posesia regelui George al IV-lea, care a ordonat ca operele literare  să fie prezente în toate proprietățiile familiei regale.

În 1817, ea a început opera Sanditon, care a urmărit satirizarea societății engleze și problemelor de sănătate, precum lipsa igienei. Această operă nu a putut fi terminată din pricina problemelor severe de sănătate ale autoarei. Diagnosticul ei nu a fost identificat în timpul vieții, fiind vorba despre sindromul Adison. A fost dusă în luna mai a anului 1817 la Winchester,  pentru a fi tratată și ulterior operată. Aceasta însă a decedat  pe 18 iulie, iar șase zile mai târziu  a fost îngropată la Catedrala Winchester.  Din vremea vieții ei datează inclusiv câteva critici literare, dintre care,   una realizată de Sir Walter Scott, în 1816, unde a apreciat lucrarea lui Austin pentru unicitatea și felul în care autoarea a satirizat societatea. Ulteriori, în 1821, Richard Whately a realizat o critică severă, din perspectivă teologică a operelor lui Jane Austin.

Cei doi autori care au scris o critici au reprezentat începutul criticii literare austiene, bazele care au determinat atât cititorii, cât și autorii viitori să privească din mai multe perspective operele lui Austin.

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Jane-Austen

https://www.bl.uk/people/jane-austen

https://www.history.com/this-day-in-history/jane-austens-birthday