Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 1) 2.000 de copii din România şi Republica Moldova, precum şi copii refugiaţi din Ucraina au participat la Bucure;ti la „Ziua lui Moş Crăciun la Senat”. Evenimentul a reunit membri ai corpului diplomatic, parlamentari şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, iar copii au avut parte de mai multe surprize. Copiii au cântat, s-au jucat, au primit cadouri şi l-au întâlnit pe Moş Crăciun, căruia i-au împărtăşit dorinţele. Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, iniţiatoarea evenimentului, spunea că au venit la Senat copii de la doi până la 18 ani, atât din România, cât şi din Republica Moldova sau Ucraina. Noi sperăm ca astăzi să se bucure copiii de cât mai multe surprize. E prima dată când facem un efort colosal. Când Senatul României primeşte pentru un eveniment sponsorizări şi ne-am bucurat pentru că aceste sponsorizări l-au ajutat pe Moş să vină cu foarte multe cadouri, a spus Gorghiu. Evenimentul „Ziua lui Moş Crăciun la Senat” a reunit şi 20 de coruri de copii din toată ţara.

Ambasada Republicii Moldova la București a fost prezentă, alături de  misiunile diplomatice acreditate în România, cu un stand reprezentantiv de cadouri și dulciuri pentru copii. La invitația  Ambasadei, la eveniment a luat parte și Ansamblul etno-folcloric „Romani’a” din cadrul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, laureat al concursului Tradiții și obiceiuri de iarnă ,,Florile dalbe”, care a prezentat un concert de doine, prelucrări folclorice naționale și colinde de Crăciun ce au reamintit spectatorilor de valorile şi tradiţiile populare.

2) Mai multe persoane din Ucraina refugiate la Alba Iulia (centrul Romnâniei), copii, femei şi vârstnici, au colindat reprezentanţii administraţiei locale, interpretând colinde în ucraineană, dar şi în limba română.

Există momente care te lasă fără cuvinte şi care te  umplu de emoţie. La un astfel de moment am luat parte astăzi împreună cu colegii din Primăria Alba Iulia, când un grup de refugiaţi ucraineni ne-au vizitat şi ne-au colindat. De la copii de vârsta grădiniţei şi până la oameni cu părul alb, toţi au ales să ne încânte şi să ne bucure cu colindele lor’, a transmis viceprimarul Marius Filimon. Acesta a adăugat că aprecierea a fost cu atât mai mare cu cât colindele au fost cântate atât în limba română, cât şi în ucraineană.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional