Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Peste 150 de copii din Ucraina au colindat şi sărbătorit împreună pe scena Teatrului Municipal ‘Matei Vişniec’ din Suceava, nordul României. Evenimentul „Colindăm, colindăm…împreună!” a fost organizat de Asociaţia Institutul Bucovina împreună cu Asociaţia SEVA şi eLiberare. Programul de colinde, cântece şi poezii, atât în limba ucraineană cât şi în limba română, a fost susţinut de copiii grupelor de afterschool şi de preşcolari, ca şi de elevi din localităţile Suceava, Fălticeni, Berchişeşti. şi Ipoteşti.

Mamele şi bunicile familiilor de refugiaţi ucraineni au avut propriile momente de colinde, ele fiind acompaniate la chitară chiar de una dintre membrele grupului. Cu toţii sunt beneficiarii serviciilor de sprijin oferite de Centrul de Urgenţe Sociale sub coordonarea Asociaţiei Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina. În cadrul Centrului au fost sprijiniţi, până în prezent, peste 900 de beneficiari, începând din luna martie 2022.

Pe lângă colinde, copiii au bucurat audienţa cu poezii şi dansuri, iar Moş Crăciun i-a răsplătit pe cei mici cu daruri, oferite de Asociaţia Institutul Bucovina şi de Asociaţia eLiberare – filiala Suceava.

Preşedintele Asociaţiei Institutul Bucovina, Vasile-Petru Gafiuc, a oferit pe scenă colaboratorilor loiali scrisori de mulţumire.

2) Primăria Sectorului 1 din Bucureşti vine în sprijinul victimelor războiului din Ucraina. Primăria va achiziţiona generatoare electrice necesare pentru menţinerea în funcţiune a instituţiilor vitale din Ucraina – spitale, adăposturi, centre de asistenţă, şcoli, sisteme de alimentare cu apă grav efectate de bombardamentele ruseşti. Specialiştii Primăriei Sectorului 1 lucrează la un proiect de hotărăre în acest sens care urmează să fie supus dezbaterii şi votului consilierilor locali, în sistem de urgenţă. Rachetele şi dronele ruseşti au distrus sau avariat majoritatea centralelor de energie ale Ucrainei. Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate în mijlocul iernii, situaţia este critică la frontierele României. Suntem solidari cu poporul ucrainean, în aceste momente grele. În faţa unei asemenea nedreptăţi nu putem sta nepăsători, a declarat primarul Clotilde Armand.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional