Acest obicei crește riscul de demență după 45 de ani

O dietă echilibrată, activitatea fizică și somnul adecvat – aceste reguli simple sunt cea mai bună modalitate de a proteja organismul de diverse boli.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Ohio au efectuat un studiu, în urma căruia au ajuns la concluzia că fumătorii de vârstă mijlocie au raportat cel mai adesea o scădere a funcțiilor cognitive. La experiment au participat 136.018 persoane cu vârsta de peste 45 de ani. Toată lumea a primit aceeași întrebare: „Aveți probleme cu memoria?”.

Cercetătorii au comparat apoi răspunsurile și obiceiurile zilnice ale tuturor participanților. S-a dovedit că persoanele care fumează cel mai adesea suferă de diverse tulburări cognitive.

Oamenii de știință ajung la concluzia că, chiar dacă renunțarea la fumat are loc între 45 și 59 de ani, aceasta poate aduce beneficii sănătății cognitive, după cum arată autorul principal al studiului, Jeffrey Wing, profesor asistent de epidemiologie.

„Oamenii care s-au lăsat de fumat în urmă cu câțiva ani recunosc că memoria lor s-a îmbunătățit în timp. Dacă o persoană continuă să fumeze, riscul de a dezvolta boala Alzheimer crește în fiecare an – obiceiul prost s-a dovedit a fi un declanșator al demenței. Mult mai periculos este dacă aveți deja peste 45 de ani – în acest caz boala poate progresa mult mai repede”, împărtășesc oamenii de știință.

(www.actualno.com-28 decembrie 2022)

Traducerea: Mirela Petrescu