Asasinarea lui Ion Gheorghe Duca

Context

Pe data de 29 decembrie 1933, pe peronul gării de la Sinaia, a fost asasinat prim-ministrul liberal Ion Gheorghe Duca, o personalitate apreciată în epocă pentru devotamentul său față de valorile liberale și onestitatea cu care acesta a trecut prin viața politică. Asasinarea lui Duca a reprezentat începutul declinului în democrația interbelică românească, fiind doar la câțiva ani înainte de instaurarea a ce mulți au numit ”dictatura regală”.

Vizita lui Duca la Sinaia

În 1933 au avut loc alegerile generale în regat, după patru ani de guvernare țărănistă, marcată de instabilitate și criză economică. Alegerile din 1933 au reprezentat un exercițiu pentru liberali și țărăniști să observe evoluția susținătorilor, întrucât în 1928, țărăniștii au obținut 77% dintre voturi și s-au bucurat de o majoritate în Parlament. În 1933 însă, liberalii au reușit să îi înfrângă pe țărăniști. După centralizarea rezultatelor, regele Carol al II-lea l-a convocat pe I.G Duca la Sinaia pentru a discuta configurația viitorului guvern. În 29 decembrie, Duca a plecat cu primul tren, fără un nivel ridicat la pazei, fără să știe că trei legionari aveau ordin să-l asasineze. Nicolae Constantinescu, Doru Belimaci și Ioan Caranica erau prezenți în același tren cu Duca. În urma întâlnirii cu regele Carol, I.G.Duca trebuia să revină cu trenul la București, de la ora 21 și 15 minute. Trenul a întârziat o oră, lucru care nu i-a determinat nicidecum pe asasini să renunțe, ci l-au așteptat pe peron. Duca nu intrat prin biroul șefului de gară, cum era procedura de securitate în epocă, întrucât nici nu a fost anunțat de acest lucru.

Astfel, el a mers pe un traseu normal către vagonul guvernamental, însă la câțiva metri de acesta Duca primește o petardă în față și este orbit câteva secunde, momente în care Nicolae Constantinescu îi pune o mână pe umăr şi descarcă o rafală de patru gloanţe în ceafă. Duca a căzut din picioare și a murit pe loc. Primul asasin a fost prins imediat după incident, întrucât o luase la fugă spre linia ferată. În momentul în care poliția a dat de urma acestuia, a avut loc un schimb de focuri care au provocat răni detectivului Petre Petre, implicat în acțiunea de urmărire. Cu toate acestea, agresorul a fost reținut și nu împușcat.

În cercetările care urmează, asupra lui Duca sunt găsite o bancnotă de 80 de lei și o monedă franțuzească. Premierul voia să plătească un bilet spre București, pentru clasa a III-a. Tot ca un aspect relevant pentru modestia sa, premierul purta în ziua morții o cămașă cârpită la umăr. Pentru a elibera zona gării, oamenii legii au dus trupul neînsuflețit al premierului la castelul Peleș, unde a rămas înainte de a fi dus la București. Primul asasin care a fost reținut în gară a fost Nicolae Constantinescu, care a fost supus unui interogatoriu sumar în incinta gării. Al doilea asasin, Ion Caranica a fost arestat la Comarnic, în trenul cu care încerca să se întoarcă la București. Ultimul complice, Doru Belimace, a fost descoperit într-un alt tren care mergea către București. Cei trei au declarat că au acționat în nume propriu și nu au fost îndemnați de nimeni.

Pe 9 decembrie 1933, guvernul Duca le interzisese legionarilor să participe la alegeri și a scos în afara legii liga Arhanghelului Mihail. Locurile de întâlnire ale membrilor fuseseră închise, iar autoritățile primiseră permisiunea de a ridica orice documente și arhive. Prin legea aprobată de guvernul Duca privind scoaterea în afara legii a legionarilor, listele cu candidați în numele Garda de Fier sau care purtau însemnele au fost declarate nule. Prin urmare, Duca a devenit un inamic care trebuia eliminat imediat.

Concluzie

La scurtă vreme după ce Ion Gheorghe Duca a fost asasinat, în România a fost decretată legea marțială, iar mii de legionari au fost arestați. Liderul Corneliu Zelea Codreanu, despre care au existat indicii că ar fi instrumentat crima, nu a fost prins. Au fost arestaţi însă alţi lideri ai gardei, printre care generalul Zizi Cantacuzino, supranumit Grănicerul. Procesul Nicadorilor s-a desfăşurat la Consiliul de Război Bucureşti în aprilie 1934. La cinci ani diferență, în noapte dintre 29 spre 30 noiembrie, mai mulți legionari au murit, sub pretextul unei tentative de asasinare. Din acest lot a făcut parte și Corneliu Zelea Codreanu.

(Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

https://adevarul.ro/stiri-locale/alexandria/asasinarea-lui-ion-gheorghe-duca-cum-a-fost-1800500.html

https://historia.ro/sectiune/general/asasinarea-lui-ion-gheorghe-duca-586023.html

https://evenimentulistoric.ro/asasinarea-lui-i-g-duca-din-29-decembrie-1933-relatata-de-presa-vremii.html