Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a fost suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei (circa 11,57 milioane de euro), pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Mai concret, a fost adoptată hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului de Interne, pentru decontareai din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Bugetul a fost suplimentat pentru decontarea a cheltuielilor de hrană şi cazare pentru circa 27.000 de cetăţeni străini sau apatrizi din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Banii reprezintă un sprijin financiar de 20 lei (circa 4 euro) pe persoană găzduită pe zi pentru asigurarea hranei şi 50 lei (circa 10 euro) pe persoană găzduită pe zi pentru asigurarea cazării. Guvernul menţionează că până în prezent, pe fondul prelungirii situaţiei conflictuale din Ucraina, a alocat fonduri în valoare totală de 335 de milioane de lei (circa 68.37 milioane de euro), reprezentând sprijin şi asistenţă umanitară pentru cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina.

2) Pe fondul războiului de agresiune din Ucraina, Organizaţia „Salvaţi Copiii” România şi-a extins intervenţia în sprijinul copiilor refugiaţi din Ucraina aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, unde a organizat două transporturi umanitare cu 505.200 de produse de primă necesitate, igienico-sanitare, pentru 42.000 de bebeluşi, copii de vârstă mică şi mame, a susţinut integrarea şcolară pentru 1,600 de copii şi a donat două ambulanţe pentru oferirea de servicii socio-medicale mobile femeilor, gravidelor şi copiilor refugiaţi din Ucraina în Republica Moldova.

România şi Republica Moldova rămân ţări aflate în prima linie a asistenţei umanitare pentru refugiaţii ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Moldova este ţara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în ţară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul naţional moldovean, dintre care peste 42.600 sunt copii.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.