Mesajul de Anul Nou adresat cetățenilor Rusiei de președintele Vladimir Putin

Stimați cetățeni ai Rusiei! Dragi prieteni! Se încheie anul 2022. Acesta a fost un an al unor decizii dificile, necesare, al pașilor majori spre dobândirea independenței depline a Rusiei și a consolidării puternice a societății noastre. Acesta a fost un an care a pus multe lucruri în ordine, a delimitat clar curajul și eroismul de trădare și lipsa de curaj, a arătat că nu există o putere mai mare decât dragostea față de familie și cei apropiați, decât loialitatea față de prieteni și tovarășii de luptă, decât devotamentul față de propria Patrie. Acesta a fost anul unor evenimente cu adevărat cruciale, nodale, care au devenit frontiera care pune baza viitorului nostru comun, al adevăratei noastre independențe. Pentru asta ne și luptăm astăzi, ne apărăm oamenii în propriile noastre teritorii istorice, în noii subiecți ai Federației Ruse. Împreună construim și întemeiem. Principalul este soarta Rusiei. Apărarea Patriei este datoria noastră sfântă față de strămoși și urmași. Dreptatea istorică și morală este de partea noastră.
Anul care se încheie a adus schimbări mari, cardinale, și pentru țara noastră, și pentru întreaga lume. A fost un an plin de emoții, neliniște și frământări.
Dar poporul nostru multinațional, așa cum a fost în toate epocile dificile ale istoriei Rusiei, a dat dovadă de curaj și demnitate, i-a susținut prin cuvânt și faptă pe apărătorii Patriei, pe soldații și ofițerii noștri, pe toți participanții la operațiunea militară specială. Am știut întotdeauna, și astăzi ne convingem din nou, că viitorul suveran, independent și sigur al Rusiei depinde numai de noi, de forța și de voința noastră.
De ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat cu fățărnicie pe noi toți de intențiile lor pașnice, inclusiv în ceea ce privește soluționarea celui mai dificil conflict din Donbas. În realitate însă i-au încurajat prin toate mijloacele pe neonaziști, care au continuat să desfășoare acțiuni militare, în mod deschis teroriste, împotriva civililor din republicile populare din Donbas.
Occidentul a mințit în legătură cu pacea, dar s-a pregătit pentru agresiune și astăzi o recunoaște deschis, fără nicio jenă și folosescc în mod cinic Ucraina și poporul ei pentru a slăbi și a dezbina Rusia. Noi niciodată și nimănui nu i-am permis și nu vom permite să facă acest lucru.
Militarii, milițiile populare, voluntarii ruși luptă acum pentru pământul natal, pentru adevăr și dreptate, pentru ca garanțiile de pace și securitate pentru Rusia să fie asigurate trainic. Toți sunt eroii noștri. Acum pentru ei este cel mai greu.
Îi felicit din inimă cu ocazia Anului Nou pe toți participanții la operațiunea militară specială, pe cei care acum se află alături de mine acum, pe cei care se află în prima linie și în zonele de front, care sunt instruiți în centre de pregătire pentru a intra apoi în luptă, pe cei care se află în spitale sau care, după ce și-au îndeplinit datoria, deja s-au întors acasă, pe toți cei care se află în serviciul de luptă în subunitățile strategice, pe întregul personal al Forțelor Armate!
Dragi tovarăși, vă mulțumesc pentru serviciul vostru eroic! Întreaga noastră țară imensă se mândrește cu voința spiritului, tăria și curajul vostru. Milioane de oameni sunt alături de voi cu inimile și sufletele lor, iar la masa de Anul Nou se vor închina neapărat toasturi în cinstea voastră.
Multe mulțumiri tuturor celor care asigură buna desfășurare a operațiunilor militare: șoferi și lucrători feroviari care aprovizionează frontul, medici, paramedici, asistente medicale, care luptă pentru viața soldaților, care au grijă de civilii răniți. Mulțumesc muncitorilor și inginerilor fabricilor noastre militare și fabricilor de alte tipuri care lucrează astăzi cu dăruire deplină, constructorilor care construiesc obiective civile și fortificații defensive, ajută la refacerea orașelor și satelor distruse din Donbas și Novorossia.
Dragi prieteni!
Din 2014, după evenimentele din Crimeea, Rusia trăiește în condiții de sancțiuni, dar anul acesta ni s-a declarat un adevărat război al sancțiunilor. Cei care au început acest război se așteptau la distrugerea completă a industriei noastre, a finanțelor, a transporturilor.
Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că noi toți împreună am creat o rezervă sigură de rezistență. Ceea ce am făcut și facem în acest domeniu, toate acestea vizează consolidarea suveranității noastre în cel mai important domeniu – în economie. Iar lupta noastră pentru noi înșine, pentru interesele noastre și pentru viitorul nostru, desigur, servește ca un exemplu inspirator pentru alte state în căutarea unei ordini multipolare juste.
Consider că este foarte important că, în anul care se încheie, în poporul nostru au căpătat o importanță deosebită calități precum caritatea, solidaritatea și receptivitatea. Din ce în ce mai mulți cetățeni simt nevoia să-i ajute pe ceilalți. Ei se unesc singuri, fără instrucțiuni formale.
Vreau să vă mulțumesc pentru sensibilitate, responsabilitate și bunătate, pentru faptul că dumneavoastră, oameni de diferite vârste și cu venituri diferite, vă implicați activ în cauza comună, organizați depozite și transport pentru a livra colete luptătorilor noștri din zona acțiunilor de luptă, locuitorilor afectați din orașe și sate, trimiteți la odihnă copiii din noii subiecți ai Federației Ruse.
Voi, dragii mei, oferiți un sprijin imens familiilor soldaților căzuți. Ei și-au dat viața apărând viața altor oameni.
Înțeleg cât de dificil le este acum, în noaptea de Anul Nou, soțiilor, fiilor, fiicelor, părinții lor, care au crescut niște adevărați eroi. Vom face tot posibilul pentru a ajuta familiile tovarășilor noștri căzuți să-și crească copiii, să le dea o educație demnă, să obțină o profesie.
Vă împărtășesc din toată inima durerea și vă cer să acceptați sincerele cuvinte de sprijin.
Dragi prieteni!
În orice momente, chiar foarte dificile, Anul Nou a fost sărbătorit în țara noastră. El a fost și rămâne pentru toți o sărbătoare îndrăgită și are un dar magic de a dezvălui în oameni cele mai bune trăsături, de a multiplica importanța valorilor tradiționale, familiale, energia generozității și a încrederii.
Sărbătorind Anul Nou, toată lumea se străduiește să-i bucure pe cei apropiați, să-i încălzească cu atenția și căldura sufletească, să le dăruiască ceea ce au visat, să vadă încântarea în ochii copiilor, să simtă cât de recunoscători sunt părinții, generația în vârstă pentru atenția noastră – ei știu să aprecieze aceste fulgurații de fericire.
Prieteni, acum este momentul cel mai potrivit pentru a lăsa în trecut toate nemulțumirile și neînțelegerile personale, pentru a le spune celor mai dragi oameni despre sentimentele noastre tandre, despre dragoste, despre cât de important este să avem grijă unul de celălalt – întotdeauna, în orice moment.
Fie ca aceste cuvinte sincere și sentimente nobile să ne dea nouă tuturor cât mai multă putere sufletească, încredere că împreună vom depăși toate dificultățile și vom păstra țara noastră mare și independentă.
Vom merge numai înainte, vom câștiga de dragul familiilor noastre și de dragul Rusiei, de dragul viitorului singurei noastre Patrii iubite!
La mulți ani, dragi prieteni! La mulți ani, 2023!/snicolau/sdm2

(www.kremlin.ru – 31 decembrie 2022)