Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Un număr de 10 copii ucraineni au fost născuți în 2022 la Cluj-Napoca (nord-vestul României), potrivit datelor Primăriei. Anul trecut în Cluj-Napoca s-au născut 6.521 de copii, dintre care și 5 fete și 5 băieți ucraineni.

2) De la începerea conflictului din Ucraina, aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise aproximativ 105.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 38%.

3) Ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat pentru postul public de radio din România după 2 ani de pandemie, 2 ani foarte complicaţi, 2022 a fost anul în care cultura revine pe drumul cel bun. Deşi începutul anului n-a fost foarte dinamic, tot din cauza pandemiei, am recuperat pe parcurs şi am constatat că toate sălile sunt pline, lumea aştepta această învecinare în faţa actului cultural, iar 2023 va fi, sperăm, un an plin, nemarcat de niciun fel de eveniment rău.

Sigur că războiul din Ucraina continuă, sigur că avem foarte multe probleme legate de costurile energiei, care impactează foarte mult şi bugetele instituţiilor subordonate, dar legislaţia pe care am reuşit să o promovăm pune un plafon la aceste costuri şi lasă bani pentru evenimentele culturale, a spus Romaşcanu.

Trebuie să spunem că se împlineşte un an de tragedie în Ucraina. Noi am avut artişti ucraineni în toate instituţiile de cultură ale Ministerului şi nu numai, am avut balerini la Operă, Teatrul Naţional a fost implicat, ca şi Teatrul Naţional din Iaşi (nord-est), a adăugat ministrul Culturii.

4) Cetăţenii ucraineni care intră în România pe la vămile cu Ucraina şi Republica Moldova vor beneficia şi anul acesta de transport gratuit cu trenul sau cu microbuzele. Aceasta este o facilitate pe care Ministerul Transporturilor o va promova spre aprobare într-o viitoare şedinţă de Guvern. Transportul gratuit feroviar şi rutier se acordă pentru o perioadă de 5 zile de la momentul intrării în ţară.

5) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.