Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova.

La microfon Vasile Captaru

1) România a gestionat exemplar situaţia fără precedent de la frontiera Uniunii Europene şi a NATO, generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti. Iohannis a afirmat că profilul României a crescut exponenţial la nivel regional, european şi global, după ce s-a implicat activ în gestionarea situaţiei de la frontiera cu Ucraina. El a arătat că 2022 a fost un an al transformărilor profunde, provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Şeful statului a mai spus că 2022 a fost şi un an al curajului în faţa invaziei ruse, al apărării democraţiei şi al principiilor suverane, un an al unităţii de acţiune şi al solidarităţii. Valorile noastre democratice au fost atacate direct şi am reacţionat fără ezitare. Încă din prima zi a războiului, România s-a implicat activ în reacţia comunităţii internaţionale democratice şi în procesul de adaptare strategică impus de noua realitate de securitate, a declarat Iohannis.

El a amintit că românii şi autorităţile române au oferit sprijin de urgenţă refugiaţilor din Ucraina şi populaţiei ucrainene, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava (nord). Peste 3,3 milioane de cucraineni au trecut graniţele României. Am asigurat rapid un pachet cuprinzător de măsuri pentru primirea şi protecţia acestora. Pentru evitarea unei crize alimentare globale, România a facilitat tranzitul cerealelor ucrainene spre state vulnerabile, peste 11 milioane de tone de produse agricole au trecut până acum prin ţara noastră, aproximativ jumătate din volumul total tranzitat, a explicat şeful statului. El a amintit şi de discuţiile sale constante cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Am depus eforturi susţinute care au contribuit la decizia istorică luată de Consiliul European prin care a fost acordat statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova, a mai spus Iohannis. El a precizat că iniţiativele diplomatice ale României au fost ferme pentru tragerea la răspundere şi izolarea Rusiei, fiind susţinute activ sancţiunile europene adoptate şi folosirea instrumentelor dreptului internaţional. Rusia a utilizat energia ca armă de şantaj. Împreună cu partenerii noştri am găsit însă soluţii pentru reducerea semnificativă a dependenţei energetice de Rusia, pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi a unor preţuri accesibile pentru populaţie, a mai afirmat Iohannis. Răspunsul României la criza provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional şi cuprinzător. Vom continua să sprijinim Ucraina şi R. Moldova, inclusiv aspiraţiile lor europene şi euroatlantice, după caz, a spus el.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.