Informare de presa

ACTUALIZARE 19 ianuarie: Risc de viituri în mai multe județe din țară. Stare de maximă vigilență hidrologică pentru următoarele 36 de ore!

În cursul acestei dimineți, hidrologii I.N.H.G.A. au extins Codul Portocaliu până mâine, 20 ianuarie, la miezul nopții după cum urmează:

  • Crişul Alb – sector stația hidrometrică Vaţa de Jos – amonte de confluenţa cu râul Sebiş (judeţele: Hunedoara şi Arad),
  • Arieş – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Câmpeni (judeţul Alba);
  • Jiu – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Rovinari (judeţul Gorj). De asemenea, este afectat și sectorul situat în aval de confluenţa cu râul Motru și amonte de stația hidrometrică Podari (judeţul Dolj);
  • Motru – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi);
  • Gilort – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj);
  • Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului situat în aval de confluenţa cu râul Cibin și amonte de acumularea Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş);
  • Olteţ – bazinul superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea).

Totodată, se menține Codul Galben pentru următoarele 36 de ore, respectiv până sâmbătă, 21 ianuarie, la prânz. În acest interval de timp sunt vizate râuri din bazinele hidrografice: Tisa – intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş şi Ialomiţa.

În acest context se pot depăși COTELE DE APĂRARE, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, existând  riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

În scopul preîntâmpinării unor situații de urgență generate de fenomene hidrologice periculoase, recomandăm cură̆țarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, in cazul creș̦țerii debitelor, nu traversați râurile prin apă̆ și nu vă apropiați de malurile acestora.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)

Relații cu Presa, e-mail: birou.presa@hidro.ro

Link:  https://www.hidro.ro/warning/14273/

Facebook: https://www.facebook.com/inhga/