Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Traficul feroviar transfrontalier dintre România şi Ucraina, prin punctul de trecere de la Valea Vişeului (nordul României) a fost reluat pe ruta Rakhiv – Valea Vişeului şi retur. Vor circula zilnic două curse de călători tur-retur, fiecare tren ucrainean având disponibile 182 de locuri. Programul zilnic de circulaţie este următorul: plecare din Rakhiv ora 07:10 şi sosire în Valea Vişeului ora 07:45; plecare din Valea Vişeului ora 11:45 şi sosire în Rakhiv ora 12:20; respectiv plecare din Rakhiv ora 15:10 şi sosire în Valea Vişeului ora 15:45; plecare din Valea Vişeului ora 18:15 şi sosire în Rakhiv ora 18:50. Comunicarea feroviară cu Ucraina destinată traficului de mărfuri este realizată pe la Halmeu, judeţul Satu Mare (nordul României). Transportul pe cele două linii feroviare cu ecartament lat este asigurat de compania feroviară de stat din Ucraina.

Cu ocazia primei curse feroviare, o delegaţie formată din reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene s-a întâlnit cu o delegaţie din România, din care a făcut parte şi preşedintele Autorităţii Vamale Române (AVR), Bogdan Lari Mihei. El a asigurat că autoritatea vamală depune toate eforturile pentru deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei şi găsirea de soluţii pentru facilitarea tranzitului de mărfuri şi călători prin acestea şi a subliniat buna cooperare între cele două părţi.

Reluarea traficului feroviar de călători cu Ucraina prin Valea Vişeului, după o întrerupere de 17 ani, va contribui la intensificarea schimburilor comerciale internaţionale şi la dezvoltarea economică a judeţului Maramureş, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Bogdan. Redeschiderea traficului feroviar dintre cele două ţări pe acest traseu vine după ce subiectul a fost discutat anul trecut cu ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, când s-a stabilit şi redeschiderea traficului feroviar la Câmpulung la Tisa. Ulterior, în noiembrie 2022, a fost redeschisă calea ferată de la Câmpulung la Tisa, după 15 ani în care activitatea a fost suspendată. Aceste două puncte de trecere a graniţei vin în completarea proiectului major de infrastructură ‘Pod peste Tisa în zona Tepliţa, Sighetu Marmaţiei’. Astfel, vom avea la nivelul judeţului Maramureş 4 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, iar acest lucru reprezintă noi conexiuni rutiere şi feroviare ale Maramureşului şi ale României cu Ucraina, dar şi cu partea de vest a Europei, a afirmat Ionel Bogdan.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.