Israelul sprijină Ucraina mai mult decât se știe în mod public – afirmă ambasadorul israelian la Berlin

Ambasadorul israelian la Berlin, Ron Prosor, susţine că Israelul oferă Ucrainei mai mult sprijin decât se ştie în mod public. „Ajutăm, deși nu public. Şi mult mai mult decât se știe” – a afirmat diplomatul, pentru Berliner Morgenpost, fără a preciza, însă, despre ce fel de sprijin este vorba.

Întrebat de ce Israelul nu oferă asistență militară Ucrainei, în pofida solicitărilor Kievului, Prosor a răspuns: „Nu este atât de simplu. Avem ruși în Siria. Armata israeliană blochează în mod regulat furnizarea de arme din Iran către Siria și Liban. Printre acestea se numără dronele și rachetele iraniene pe care Rusia le folosește în Ucraina”. Potrivit ambasadorului, acesta este primul motiv pentru care Israelul „menţine tăcerea”.

Al doilea motiv este prezența unei mari comunități evreiești în Rusia. De asemenea, Prosor a sugerat că Israelul nu poate să blocheze complet furnizarea de drone de către Iran. Ambasadorul a mai menționat că Olaf Scholz, Germania și Europa au înțeles că trebuie să te aperi pentru a păstra valorile unui stat democratic. „Iar israelienii știu asta încă de la întemeierea propriului stat” – a subliniat diplomatul.

Ukrinform notează că Prosor este ambasadorul Israelului în Germania din vara anului trecut./sdan/csimion

Agenția de presă UKRINFORM – 28 ianuarie