12 elevi români judecă la New York, sub egida ONU,  un important savant și ideolog al Germaniei naziste

 

  • În premieră, o delegație reprezintă România la un eveniment unic în lume: un proces simulat al lui Ernst Rüdin, arhitectul programului nazist de sterilizare forțată
  • Toți cei 12 elevi provin de la Complexul Educațional Laude-Reut, prestigioasă instituție privată de învățământ preuniversitar
  • Procesul, pregătit timp de doi ani, are loc pe 31 ianuarie, la sediul ONU din New York, fiind organizat sub egida Națiunilor Unite
  • Participanții, circa 30 de elevi și studenți din 15 țări, se vor împărți în echipe de „procurori” și „avocați”, pentru a discuta rolul și responsabilitatea lui Ernst Rüdin în înfăptuirea Holocaustului

 

București, 31 ianuarie 2023. În premieră pentru țara noastră, o delegație de 12 elevi reprezintă România în cadrul unui eveniment unic în lume, un proces simulat ce îl va avea în boxa acuzaților pe Ernst Rüdin (1874-1952), creierul legislației „igienei rasiale”, promotor al programului nazist de sterilizare forțată, dar și un pionier în domeniul cercetărilor originilor genetice ale bolilor psihice.

Toți cei 12 elevi provin de la o singură școală: Complexul Educațional Laude-Reut, una dintre cel mai bine cotate instituții private de învățământ preuniversitar din România. Aceștia vor participa la procesul de la New York, care va avea loc la sediul ONU pe data de 31 ianuarie, alături de alți circa 30 de elevi și studenți cu vârsta de 15-22 de ani, provenind din toată lumea.

Participanții au fost selectați în urma unui proces care a durat doi ani, în urma analizei contribuției lor la combaterea antisemitismului, precum și a activităților pe care le-au desfășurat pe tema Holocaustului. În cadrul procesului, tinerii participanți se vor împărți în echipe de „procurori” și „apărători”, urmând a-și susține argumentele în fața unui complet de judecată format din juriști reputați pe plan internațional.

Procesul poate fi urmărit live începând cu ora 21 (ora României), aici: https://media.un.org/en/asset/k1k/k1kzqlew5r.

 

 

Un proces internațional, pregătit timp de doi ani

Procesul (International Mock Trial on Human Rights) este organizat de către Social Excellence Forum, organizație israeliană dedicată formării de tineri lideri în spiritul valorilor morale și al drepturilor omului, și se desfășoară sub egida ONU, ca parte a Programului de Comunicare despre Holocaust. Acest program constă într-o serie de evenimente organizate în fiecare an de Națiunile Unite cu scopul de a informa și sensibiliza publicul cu privire la crimele regimului nazist din Germania și ale aliaților acestuia. În acest an se înregistrează cea mai largă participare a României – cu cea mai numeroasă delegație – la o ediție a Programului.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Ministerului Educației din Israel și se desfășoară în colaborare cu diverse instituții precum Ambasada Israelului în SUA, Raoul Wallenberg Centre for Human Rights (Canada), Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Curtea Supremă din Israel și Weizmann Institute for Science.

„Suntem profund onorați și entuziasmați de această reușită unică în istoria învățământului românesc”, spune Tova Ben Nun-Cherbis, fondator și președinte al Complexului Educațional Laude-Reut. „Acest rezultat confirmă încă o dată că instituția noastră este un adevărat lider național în ceea ce privește educația în discipline precum istoria contemporană, limbile străine și studiile sociale, alături de extracurriculare precum diplomația și relațiile internaționale.”

Procesul „Omenirea vs. prof. Ernst Rüdin” a fost pregătit timp de doi ani, prin cercetări documentare și redactarea de scenarii care le-au fost prezentate elevilor din întreaga lume, și va dezbate subiecte precum drepturile omului și încălcările acestora, rasism și discriminare, precum și responsibilitatea liderilor pentru consecințele îndemnurilor și acțiunilor acestora.

Acest proces este extraordinar din toate punctele de vedere, fiind susținut de către tineri (elevi și studenți) de religii diferite din 15 țări. Cinci judecători au formulat capetele de acuzare, printre care: sterilizare forțată, rasism, violare gravă a drepturilor omului și ale persoanelor cu dizabilități, experimente umane și conducerea de acte de ucidere în masă.

 

 

Cine a fost Ernst Rüdin: un fanatic al purității rasiale

Ernst Rüdin a fost director al Institutului German de Cercetări Psihiatrice, președinte al Societății Germane de Igienă Rasială și co-autor al legislației naziste a „igienei rasiale”, care făcut posibile sterilizarea forțată și eutanasierea involuntară. În timpul regimului nazist, peste 400.000 de persoane au fost sterilizate forțat, iar circa 300.000 de pacienți internați în instituțiile psihiatrice au fost uciși, dintre care 70.000 în camerele de gazare. Promotorii „igienei rasiale”, printre care și Rüdin, au jucat un rol important în Holocaust, căruia i-au căzut victime atât evreii, cât și populațiile romani, slave și de culoare, precum și persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale.

În luna aprilie 2023, în Parlamentul României, la cea de-a 14-a ediție a conferinței internaționale pe teme de diplomație 2Day Ambassador organizată de Complexul Educațional Laude-Reut, elevii instituției vor reedita, într-o formulă locală, procesul de la New York.

 

***

Despre Complexul Educațional Laude-Reut

Complexul Educațional Laude-Reut, acreditat pentru toate nivelurile de învăţământ, de la grădiniță la liceu, funcționează în România de peste 25 de ani.

Oferta educațională Laude-Reut include învățământ teoretic bilingv (cu predare în română și engleză) la profilurile real, umanist și științele naturii, bacalaureat la limba ebraică, proiecte și parteneriate internaționale (cu Ministerul Educației din Israel, programele Comenius și Grundtvig ale UE și Reichman University din Israel), vizite internaționale de studiu, schimburi de elevi și profesori cu școli din Europa și Israel, precum și pregătire în perspectiva admiterii la facultăți din România și din străinătate: cursuri de Business English, comunicare, media, diplomație, relații internaționale, public speaking și debate.

Cursurile sunt furnizate și certificate de parteneri academici de prestigiu din România și din străinătate: Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cannes Lions România, British Council, Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy din cadrul Raphael Recanati International School a Reichman University.

De la înființarea liceului până în prezent, Complexul Educațional Laude-Reut a reușit să obțină o rată de promovare de 100% la examenul de bacalaureat, precum și rezultate academice deosebite, inclusiv un procent ridicat de elevi olimpici la disciplinele din trunchiul comun.