Ovidiu Lipan Țăndărică, un percuționist cât o legendă, împlinește 70 de ani

Context

Este unul dintre cei mai îndrăgiți și virtuozi bateriști din istoria rock-ului românesc. Ovidiu Lipan Țăndarică s-a născut pe 31 ianuarie 1953 în Iași. Îl cheamă Ovidiu Lipan, iar supranumele de Țăndărică i-a fost dat pentru că ” că eram slab, cu nasul mare și părul creț și parcă eram tras de ațe când băteam la tobe M-am revăzut în filmări mai vechi și e un complex, o imagine care a dus la porecla asta.”, după cum a povestit Ovidiu Lipan Țăndărică într-o emisiune de televiziune.

Ovidiu Lipan Țăndarică a urmat cursurile Liceului Negruzzi, iar în acelasi timp studia și la Școala de Muzică. Debutul sau în muzică s-a produs la vârsta de 9 ani, când facea parte din grupul Crystal, iar apoi a urmat colaborarea cu Dragons.

La 14 ani a fost remarcat ca un instrumentist de excepție, în 1970 a început să colaboreze cu nume de marcă precum Richard Oshanitski, Werthaimer, Marius Țeicu, Radu Golgish și Orchestra Radiofuziunii Române. Debutul în curentul rock a avut loc în trupa Roșu și Negru, când Nancy Brandes l-a inclus în formație, deși era doar în liceu. Intră în trupa Phoenix în 1974, iar primul album împreună cu noua sa trupă s-a numit “Cantafabule”. Începând cu 1978 și-a continuat activitatea muzicală colaborând cu artiști internaționali, și a editat albumul “From the East – Mad House”. Împreună cu Phoenix a editat albumul “Transilvania”, iar în formula Rated X a lansat albumele “Rock Bolded” și “Forbidden for the Youth”. În aceeași perioadă a avut concerte în toata lumea.

După 1989

Dupa 1989 și-a reluat activitatea muzicală în Romania împreună cu Phoenix. În 1992 și 1994 a participat la Cerbul de Aur cu albumele grupului Lipan Connection “Waiting for you” și “Excalibur”. Este considerat cel mai bun baterist român al tuturor timpurilor.

În anul 2000 a lansat proiectul “Visul toboșarului”,  la care au contribuit o serie de artiști din medii muzicale diferite. Un alt album al său se numește “Iskander” și a fost lansat în 2007.

A colaborat cu Fanfara 10 prăjini, cu Gheorghe Zamfir, cu Grigore Leşe şi cu mulţi alți artiști mari, evoluând în spectacole în Europa, America de Nord şi America Latină.

În 2003, la împlinirea vârstei de 50 de ani, Ministerul Culturii i-a oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate, iar, în 2007, a fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Ofiţer. Cu Mircea Baniciu şi Josef Kappl a fondat Pasărea Rock. În concertele susţinute de Pasărea Rock are propriul său „moment de exprimare” cu solo de tobe, care ţine uneori şi 10 minute.

Ovidiu Lipan împlinește 70 de ani!

La mulți ani! (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

ttp://biografii.famouswhy.ro/ovidiu_lipan_tandarica/

https://mariustuca.ro/calendar/astazi-este-ziua-ta-ovidiu-lipan-tandarica-45549.html