Gazprom a crescut volumul livrărilor de gaze prin Ucraina

Volumul livrărilor de gaze rusești prin Ucraina a crescut cu 20%, pentru prima dată în această lună. Pomparea gazului rusesc prin stația de măsurare a gazelor SMG Sudja a crescut cu 20%, față de ziua precedentă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, ale cărui afirmaţii sunt citate de Agenţia de presă RIA NOVOSTI. ”Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei în cantitatea confirmată de partea ucraineană”, a subliniat reprezentantul companiei. La 1 februarie, volumul livrărilor se ridica la 29,4 de milioane de metri cubi de gaze.

În același timp, Gazprom a menționat că cererea pentru GIS Sohranivka a fost respinsă. Din 4 ianuarie, volumul livrărilor de gaze către Europa prin Ucraina nu a depăşit 38 de milioane de metri cubi de gaze, din 19 ianuarie, volumul livrărilor a fost la nivelul de 24-25 de milioane de metri cubi de gaze pe zi.

În luna mai 2022, Ucraina a suspendat acceptarea pentru tranzitul de gaze prin GIS Sohranivka, deoarece este controlată de trupele ruse din autoproclamata republică populară separatistă Luhansk. Gazprom a anunțat că transferul întregului volum de livrări către Sudja este imposibil din punct de vedere tehnologic, dar toate obligațiile față de consumatorii europeni sunt îndeplinite, iar serviciile de tranzit sunt plătite integral.

De la 1 februarie, în conformitate cu un decret prezidențial, companiile care au susținut plafonul de preț pentru gazul rusesc nu îl vor putea achiziționa./vdraguta/gpodea

www.gazeta.ru – 1 februarie