Katalin Novák a avut o întrevedere cu preşedintele italian Sergio Mattarella

Războiul ruso-ucrainean a fost subiectul principal al întâlnirii de marţi, la Roma, a președintelui Katalin Novák și omologului său italian Sergio Mattarella. „Suntem de acord că prin izbucnirea războiului Putin a trecut peste Rubicon. Scopul nostru comun este să oprim războiul cât mai curând posibil și, în sfârșit, să fie pace”, a scris Katalin Novák într-o postare publicată pe Facebook. La întâlnire preşedintele Ungariei a spus că cei 150 de mii de maghiari din Transcarpatia reprezintă 150 de mii de motive pentru crearea păcii cât mai curând posibil. La rândul său, preşedintele italian, Sergio Mattarella a menţionat, referitor la Legea ucraineană privind minorităţile naţionale, că în condiţiile în care Ucraina doreşte într-adevăr să adere la Uniunea Europeană, atunci va fi necesar să reglementeze cât mai rapid situaţia minorităţilor din Ucraina. La întâlnire a fost abordat şi subiectul privind provocările energetice. În acest sens Katalin Novák a scris în postarea sa că Italia se află într-o situaţie mai favorabilă decât Ungaria, însă şi Ungaria depune eforturi pentru a deveni independentă energetic faţă de Rusia cât mai curând posibil. Cei doi preşedinţi au reiterat că relațiile comerciale ungaro-italiane sunt din ce în ce mai puternice și au vorbit și despre cum să îi ajute pe tineri mai eficient în chestiunea privind întemeiarea unei familii. Preşedintele italian a adoptat, de asemenea, o poziţie fermă pentru susţinerea creştinilor persecutaţi şi a semnalat că şi Italia doreşte să implemeteze un program similar cu programul Hungary Helps. Cei doi oficiali au fost de acord categoric de importanţa integrării în UE a ţărilor din regiunea Balcanilor de Vest, precum şi a accelerării negocierilor de aderare. UE nu trebuie să lase singură această regiune, a subliniat Katalin Novák, care l-a invitat pe președintele italian în Ungaria.
Preşedintele Ungariei a efectuat o vizită la Roma, la invitaţia preşedintelui Sergio Mattarella, unde a purtat discuții față în față și în plen cu președintele Italiei. Katalin Novák s-a întâlnit marți cu Ignazio La Russa, președintele Senatului italian, și Lorenzo Fontana, președintele Camerei Deputaţilor, iar miercuri se va întâlni cu premierul italian Giorgia Meloni./rganciu/sdm2

(https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2023/01/31/novak-katalin-sergio-mattarella-olasz-elnokkel-folytatott-megbeszelest)