Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Sprijinul acordat de România Ucrainei începând din februarie 2022, când a debutat războiul de agresiune al Rusiei, a fost subiectul unei mese rotunde organizate în Congresul american, cu participarea unor membri ai Congresului şi a unei delegaţii parlamentare române. Evenimentul, intitulat ‘Romania’s support to Ukraine in counteracting the Russian aggression’, a fost organizat de Ambasada României la Washington. Reprezentanţii Congresului american au subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, a cărui soliditate a fost reconfirmată de cooperarea celor două state în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Ei au prezentat sprijinul bipartizan pe care Congresul american îl oferă Ucrainei, continuarea eforturilor în acest sens fiind esenţială pentru prezervarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Oficialii americani au recunoscut rolul proeminent asumat de România în gestionarea unei crize umanitare şi de securitate cu reverberaţii puternice în regiune şi la nivel global. Au fost prezenţi membri democraţi şi republicani ai Congresului, care fac parte din Comisiile de Informaţii, Forţe Armate, Securitate internă, Juridică şi Comisia Helsinki.

Alături de ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, au fost prezenţi senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului României, ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, şi deputaţii Ben-Oni Ardelean, Alexandru Muraru, Pavel Popescu, Dan Cristian Popescu.

Partea română a prezentat o sinteză a contribuţiei României în gestionarea crizei refugiaţilor, asistenţa umanitară oferită încă de la debutul invaziei, rolul României în facilitarea exportului de cereale ucrainene, în consolidarea rezilienţei energetice a Ucrainei şi Republicii Moldova şi în condamnarea acţiunilor Rusiei în forurile europene şi internaţionale.

De asemenea, delegaţia Parlamentului României a argumentat importanţa constituirii unui tribunal internaţional pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

 

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro