Ronald Reagan – Între actorie și datorie

Context

Ronald Reagan s-a născut pe data de 6 februarie 1911, în Illinois, Staele Unite ale Americii. A fost Guvernator al statului California(1967-1975) și Președinte al Statelor Unite (1981-1989). De numele lui Reagan s-a legat implementarea neo-liberalismului, programul strategic Star Wars, privind apărarea împotriva atacurilor nucleare și tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă din Europa (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty ) alături de echipamentele de folosire.

Primii Ani

Ronald Reagan a fost a doilea fiu al lui John Edward Reagan, un vânzător de pantofi, și al lui Nelle Wilson Regan. Porecla lui Reagan a fost „Dutch (olandezul)”. Pe parcursul a câțiva ani, familia Reagan s-a mutat din oraș în oraș, din pricina viciului care îl împiedica pe tatăl lui Reagan să mențină un loc de muncă: Jack Reagan a fost depedent de alcool și nu putea coexista cu alți colegi la locurile de muncă. Familia s-a așezat la Dixon, Illinois, în 1920.  În ciuda problemelor cu banii și depedența de alcool a tatălui său, Reagan a descris perioada petrecută în Ilinois ca fiind cea mai frumoasă din viața lui. La liceul Eureka din Illinois, Reagan a jucat fotbal și a făcut parte dintr-un grup de teatru, însă nu a excelat la învățământ.  A fost popular, fiind votat reprezentantul anului și a absolvit în anul 1932.  După terminarea liceului, Reagan a fost atras de radio și s-a angajat comentator sportiv la WOC, în Davenport, Iowa. Ulterior s-a angajat la WHO, în Des Moines, Iowa, unde a devenit popular   sub numele de “Olandezul Reagan”.

Reagan și actoria

În 1937, Reagan a participat la casting la Warner Brothers (actualmente Warner Bros) și i-au fost date roluri pozitive în câteva pelicule din epocă. Reagan s-a remarcat prin unicitatea cu care reușea să joace rolurile ce presupuneau personaje pozitive. În 27 de ani, a jucat în aproximativ 50 de filme, precum: Knute Rockne-All American (1940), Kings Row (1942), The Hasty Heart (1950). În 1938, în timpul filmărilor pentru Brother Rat, Reagan s-a logodit cu Jane Wyman, iar în 1940, cei doi s-au căsătorit la Hollywood. Au avut o fiică,  Mauren, și, în 1941, cuplul l-a adoptat pe Michael, la câteva zile după nașterea lui din 1945.  Cuplul a divorțat în 1948, Reagan fiind primul președinte care a trecut printr-un divorț.
La începutul celui de-al doilea conflict mondial, Reagan  a avut gradul de ofițer de cavalerie, în cadrul unei  garnizoane din Los Angeles, unde a lucrat la filme scurte de pregătire a soldaților care au mers pe front. Reagan nu a părăsit niciodată țară și nu a fost pe front dar, Warner Bros a lucrat pentru a-l portretiza ca un soldat autentic, care merge la război și se întoarce de pe front. După ce a părăsit Hollywood, viitorul președinte a devenit cunoscut pentru poveștile sale de viață. Aceste povești au fost fictive și s-au bazat pe rolurile jucate în cadrul filmelor de instructaj pentru armata americană.

(Photo by DON RYPKA / AFP)

Reagan în politică

Ronald Reagan a fost atras de doctrina liberală a democraților, fiind un admirator al lui Franklin Roosevelt. Tatăl lui Reagan și-a găsit un loc de muncă, unde s-a ocupat de administrarea și implementarea programului economic „New Deal“. Între 1947 și 1952, Reagan a fost președintele  asociației actorilor de film. Din poziția de conducere, Reagan a respins orice fel de influențe comuniste care au încercat să se impună asupra cinematografiei. În calitate de guvernator al Californiei, în 1969, acesta a chemat garda națională pentru a opri un protest comunist. Reagan a făcut parte din Partidul Democrat și s-a implicat în campania lui Harry Truman din 1948.
După ce sprijinit candidatura pentru Senat a democratei Helen Douglas (1950), el și-a modificat orientarea politică și a devenit un admirator al lui Richard Nixon. S-a implicat în campania prezidențială a lui  Dwight Eisenhower și a rostit aproximativ 200 de discursuri pentru susținerea lui Nixon, în timpul primei sale tentative, împotriva lui John F. Kennedy. Abia în 1962, Reagan s-a mutat în Partidul Republican. Acesta a întâlnit-o pe viitoarea soție la o petrecere, în 1949, și cei doi s-au căsătorit în 1952. Soții Reagan au apărut amandoi în filmul Hell Cats of the Navy, în 1957.
După ce a încercat să fie prezentator de televiziune, Reagan a fost concediat în 1962 și a decis candideze pentru funcție de guvernator. Anterior, acesta l-a sprijinit și pe Goldwater, un cadidat conservator. Reagan a obținut 1 milion de dolari sprijin pentru campania republicanilor, în urma discursului “A Time for Choosing”. Acest discurs a fost catalogat ca cel mai bun debut în politică din 1896 și cel mai bun discurs politic. Reagan a apărut la televizor, într-un spot electoral. În urma acestui efort, meritele lui Reagan au fost recunoscute și a devenit o persoană importantă în partid. Reagan și-a anunțat candidatura pentru funcția de guvernator al Californiei, în 1969. Democratul Edmund G. Brown, care l-a învins anterior pe candidatul lui Nixon pentru California, l-a ridiculizat pe Reagan pentru lipsa sa de experiență. Personalitatea lui Reagan a prins bine la public, datorită glumelor ușoare și seriozității pe care o transmitea. Sinceritatea lui Reagan nu a fost o problemă pentru public, întrucât efectul a fost favorabil. În cadrul unui interviu, Reagan a fost întrebat cum va conduce dacă va fi ales guvernator. Acesta a răspuns că „nu știe, nu a mai deținut funcția de guvernator înainte”.  Ironia a fost că, Reagan l-a învins pe  Brown, cel care l-a ironizat pentru lipsa de experință și a deținut funcția pentru două mandate consecutive (1967–75).
În funcția de guvernator, Reagan a eliminat deficitul bugetar moștenit de la Brown și a scăzut taxele.  Acesta nu s-a concentrat pe problemele de zi cu zi și  și-a construit o viziune în timp. Reagan și-a construit programul de lucru într-o manieră rigidă, care i-a permis să se implice în problemele importante.  Pe finalul celui de-al doilea mandat, Reagan și-a concentrat eforturile pentru a pregăti candidatura la prezidențiale. El a încercat să obțină un post de vice-președinte, în 1976. Demisia lui Nixon din 1974 i-a dat planurile peste cap, întrucât Gerald Ford i-a fost antipatic tot timpul. Reagan l-a criticat pe Ford și a pierdut nominalizarea pentru alegerile din 1976, în detrimentul lui Ford. La patru ani diferență, Reagan a candidat împotriva lui George Bush senior și l-a învins în alegerile din interiorul partidului. Chiar dacă Bush a pierdut, el a candidat alături de Reagan la alegerile prezidențiale.
Doar la două luni după preluarea funcției de președinte al Statelor Unite, Reagan a fost împușcat pe 30 martie 1981 de către John W. Hinckley, Jr., în fața Hotelului Hilton din Washington DC.
După atentat, Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi cu o puternică hemoragie internă, plus o altă rană la braţul drept. Pe lângă el, Hinkley Jr. a mai făcut alte 3 victime: un poliţist, garda de corp a preşedintelui (care a încasat frontal un glonţ, în timp ce făcea scut în faţa preşedintelui) şi secretarul de presă de pe lângă Casa Albă, James Brad (care a rămas paralizat permanent).
În al doilea mandat al lui Reagan, afacerea Iran-Contra a adus scandal președintelui când a fost descoperit că guvernul a negociat arme pentru ostatici. În timp ce Reagan a negat inițial cunoașterea, el a anunțat mai târziu că a fost „o greșeală”. Este posibil ca pierderile de memorie de la Alzheimer să fi început deja. Ajuns la putere, Gorbaciov ironiza una dintre cele mai puternice replici ale lui Reagan cu privire la sovietici, şi anume că aceştia vor ajunge în «mormanul de cenuşă a istoriei». „Ideea îi face pe sovietici să zâmbească“, ar fi fost replica liderului URSS, după cum citează Paul Kengor în volumul „The Crusader. Ronald Reagan and the Fall of Communism“.
Gorbaciov considera că americanii erau naivi crezând că sistemul economic al Uniunii Sovietice avea să se prăbuşească, în contextul în care venise la putere cu gânduri de restructurare, prin celebrele „glasnost“ şi „perestroika“. Astfel, în viziunea liderului sovietic, poporul american şi, implicit, Reagan îşi făceau „iluzii“ şi „deziluzii“.
După ce a slujit doi președinți, Reagan sa retras. Cu toate acestea, în curând a fost oficial diagnosticat cu Alzheimer și, în loc să-și păstreze secretul diagnosticului, el a decis să-i spună poporului american într-o scrisoare deschisă către public pe 5 noiembrie 1994.
În deceniul următor, sănătatea lui Reagan a continuat să se deterioreze, la fel ca și memoria lui. Pe 5 iunie 2004, Reagan a murit la vârsta de 93 de ani. (Autor: Alexandru Balaci)

Referințe

https://www.britannica.com/biography/Ronald-Reagan

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/ronald-reagan/

https://2001-2009.state.gov/r/pa/ho/time/rd/104266.htm

https://www.youtube.com/watch?v=FPbtWTymgT4