Charles Dickens, un scriitor al vremurilor grele

Context

Charles John Huffam Dickens s-a născut pe data de 7 februarie 1812, în Portsmouth, Anglia. În timpul vieții, Dickens s-a bucurat de o popularitate  ridicată față de alți autori contemporani cu el, datorită ușurinței cu care scrierile sale au putut fi citite, în epocă. De la oamenii de cultură, până la cei fără educație, toate categoriile au putut să pătrundă în lumea lui Dickens. Cariera sa de scriitor a cunoscut și perioade dificile, întrucât vânzarea scrierilor sale nu a fost tot timpul ridicată, din pricina analfabetismului ridicat al secolului  XIX. Dickens a fost mai mult decât un simplu scriitor, fiind cunoscut în epocă și pentru satira fină cu care analiza societatea victoriană.

Primii ani

Dickens a părăsit Portsmouth încă din anii copilăriei. Ulterior, a recunoscut că cea mai frumoasă perioadă din copilărie a petrecut-o în Chatham, zonă care a fost descrise în multe dintre poveștile sale. Din 1822, Dickens s-a mutat la Londra, unde a trăit până în 1860, când s-a mutat definitiv la țară, în Gad`s Hill, lângă Chatham. Familia lui Dickens făcea parte din clasa de mijloc, cu o singură excepție, unchiul lui, care fusese funcționar public. Tatăl lui Dickens lucra în marină, însă din pricina cheltuielilor neplanificate, a adus familia pe marginea prăpastiei de multe ori. În 1824, familia Dickens ajunsese fundul sacului, iar Charles, cel mai mare dintre copii, a fost nevoit să abandoneze școala și să se angajeze ca muncitor la o fabrică, în timp ce tatăl lui a mers la închisoare pentru neplata datoriilor. Această experiență l-a traumatizat, fiind influențat, în scrierile sale, de imaginea sărăciei, a abuzului și arestării tatălui său. Antipatia față de mama lui a crescut concomitent cu cea față de tată, întrucât considera că amândoi nu erau interesați de soarta lui. După ce s-a acomodat, Charles nu a mai vrut să renunțe la munca în fabrică, dar tatăl său a înțeles că acesta nu poate să nu se ducă la școală și a reușit să revitalizeze finanțele familiei. Charles Dickens își dă demisia și să se întoarcă la școală, dar o întrerupe din nou la vârsta de 15 ani. Devine preot, apoi reporter în curțile de judecată. Experiența din mediul jurnalistic l-a lăsat plăcerea de a scrie, motiv pentru care, între 1834 și 1836, a lucrat la  Morning Chronicle, o publicație cu orientări liberale. Această experiență i-au conturat ideea politică în viitor. A încercat să se căsătorească cu Maria Beadnell, dar nu a reușit. Sentimentele sale pentru Beadnell au fost redate în opera ”David Copperfield”, unde iubirea lui Copperfield față de Dora Spenlow, reprezintă ceea ce Dickens a simțit față de Beadnell.

Cariera în literatură

Dickens a fost atras de teatru și aproape a devenit actor în 1832. Anul următor, Dickens  a început să trimită eseuri descriptive către reviste și ziare, care au captat atenția cititorilor.  În februarie 1836, a fost invitat să contribuie cu povești comice pentru tablourile care au fost expuse în Londra.  Tot în 1836, Dickens a scris două piese de teatru și un pamflet referitor la condiția oamenilor săraci. A demisionat de la ziarul cu care a colaborat și a devenit editor la revista ”Bentley’s Miscellany”, unde a publicat pasaje din opera ”Oliver Twist” (1837-1839).  În aprilie 1836, Dickens s-a căsătorit cu Catherine, fiica cea mai mare a jurnalistului de origine scoțiană, George Hogarth.

Pentru câțiva ani, Dickens a trăit viața la intensitate maximă, încercând constant să identifice locuri noi unde să-și publice lucrările. Timp de 20 de luni, el a repetat același scenariu folosit în cazul operei ”Oliver Twist” și a publicat părți din opera ” Nicholas Nickleby”, după care a încercat să publice opere pe weekend ”The Old Curiosity Shop” (1840-1841). Obosit, Dickens și-a luat o vacanță de cinci luni în America, unde a ”reușit” să critice multiculturalitatea și să protesteze față de lipsa drepturilor de autor. În America, Dickens a găsit și mai multă presiune socială față de Anglia.

În 1843 Dickens a scris opera ” A Christmas Carol”, care  a fost și prima carte care promova spiritul Crăciunului. În secolul al XIX-lea, sărbătoarea Crăciunului reprezenta mai mult un motiv comercial. Prin opera sa, Dickens creează o nouă specie literară, care i-a adus asemănarea cu ”Moș Crăciun”. Opera sa a fost recenzată de William Makepeace Thackeray, care a descris opera lui Dickens ca pe ”o contribuție esențială pentru națiune”. După acest moment, Dickens scrie o operă în fiecare Crăciun, până în anul 1867, însă nu a reușit să egaleze prima variantă  ”A Christmas Carol”.

Ambițiile sale jurnalistice au prins contur la ”Household Words” (1850-1859) și succesorul său, ”All The Round”(1859-1888). În cadrul acestor ziare, Dickens a publicat și mai multe episoade ” Child s History of England”(1851-1853), ”Hard Times”(1854), A Tale of Two Cities(1859) și ” Great Expectations”(1860-1861). Eseurile publicate au fost strânse în cartea ”Reprinted Pieces” (1858).  Între 1850-1852, în timpul războiului Crimeii, a contribuit  cu scrieri  privind politica și condiția socială din Anglia.

Între 1852-1853, Dickens a publicat ”Bleak House” și ”Little Dorrit”(1855-1857), prin care introduce și descrie un peisaj întunecat al societății. În 1858, jurnalistul Walter Bagehot a caracterizat Londra pe care Dickens o descrie în operele sale ” Un oraș care corespunde posterității”. 

Viața personală

Viața de familie a lui Dickens s-a degradat încet după 1850,  întrucât munca jurnalistică prestată în timpul Războiului Crimeii, l-a determinat pe autor să ignore sărăcia și traiul greu pe care el și soția lui îl aveau și să se dedice scrisului. Disperarea autorului pentru a rezolva problemele cu banii și suferința din interiorul mariajului i-au adus tristețe. În 1855, Maria Beadnell a reintrat în viața lui, cu toate că era căsătorit. Acest lucru l-a determinat să-și asemene viața cu variantă adultă  cu a personajului David Copperfield.  Îndepărtarea dintre el și Catherine a atins punctul culminant în mai 1858, când aceasta s-a mutat singură, din pricina aventurii autorului cu Beadnell. Separarea de Catherine a atras nemulțumirea prietenilor și chiar a cititorilor, într-o societate unde viața în afara căsătoriei, pentru un adult, era considerată imatură și o dovadă a lipsei de educație. Spre anii 60 ai secolului al XIX-lea, sănătatea lui Dickens s-a depreciat cosiderabil, motiv pentru care autorul și-a anulat turneul de promovare pentru noile sale scrieri. Pe 9 iunie 1870, Dickens a trecut la cele veșnice, la vârsta de 58 de ani.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Charles-Dickens-British-novelist/Last-years

https://www.charlesdickenspage.com/

https://www.bl.uk/people/charles-dickens

https://www.biography.com/authors-writers/charles-dickens

RADOR – 7 februarie