Un nechezol pentru o poveste – Muzeul Amintirilor din Comunism demarează o nouă campanie de colectare a amintirilor din perioada comunistă

Muzeul Amintirilor din Comunism, primul muzeu interactiv dedicat vieții cotidiene în România comunistă, invită publicul să își spună povestea personală. Pentru că cele mai multe amintiri se deapănă la o cafea, MAdC va oferi fiecărui povestitor o ceașcă de cafea sau de nechezol, băutură care înlocuia cafeaua în România anilor ’80.

Cum era să stai la cozi ore întregi pentru cele mai banale alimente sau să te uiți la televizor doar două ore pe zi? De ce voiau toți un alendelon sau un pescar? De ce se chinuiau să prindă bulgarii?

Experiențele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în perioada comunistă sunt o curiozitate pentru generațiile care au crescut după căderea regimului și pentru turiștii străini care ne vizitează țara. La Muzeul Amintirilor din Comunism, în completarea datelor istorice, vizitatorii descoperă întâmplări și fapte scrise de oameni obișnuiți, care au simțit cu intensitate acei ani. O colecție de amintiri devine o lecție de istorie care nu se poate uita cu ușurință.

“Timp de aproape un an, de când am deschis muzeul, am văzut ce înseamnă o călătorie în timp și câtă emoție poate fi declanșată de o amintire. De cele mai multe ori, vizitatorii au mai rămas în cafeneaua MAdC pentru a ne împărtăși din propriile experiențe din timpul comunismului. Știm că au rămas încă multe povești nespuse și vrem să le aducem în muzeu, să le expunem și să dăm ocazia fiecăruia să împărtășească istoria personală. Invităm vizitatorii și publicul larg să ne lase câteva rânduri, povestind despre orice întâmplare din acele timpuri, așa cum au reținut-o și simțit-o ei.”

Textele pot aborda orice aspect al vieții cotidiene în timpul regimului comunist, pot fi despre întâmplări triste sau vesele, iar protagoniștii pot fi autorii textelor sau chiar părinții, bunicii sau vecinii. Numele protagoniștilor sau datele exacte nu trebuie incluse, iar textele pot fi oferite în mod anonim.

Cei care își doresc să contribuie la această inițiativă o pot face direct la sediul muzeului, pe Bd Eroilor 19, Brașov. Pentru a da frâu liber amintirilor și pentru a-i ajuta să intre în atmosfera timpurilor, MAdC le pune la dispoziție vizitatorilor, chiar în cafeneaua muzeului, instrumentele de scris atât de cunoscute: stiloul chinezesc cu cerneală și foile veline. Persoanele care preferă mediul online, pot scrie un mesaj pe facebook sau un mail la hello@madc.ro. În plus, pentru cei care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului: 0726 787 499

Mai multe detalii despre acțiunea de colectare a poveștilor se regăsesc pe site-ul muzeului – www.madc.ro.

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o intreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i integra în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.

Sursa foto : Radio Romania Brasov